Доступ військкоматів до реєстрів: що зміниться для військовозобов`язаних

Доступ військкоматів до реєстрів: що зміниться для військовозобов`язаних

В Україні уже восени військкомати можуть отримати доступ до реєстрів МВС, МЗС та Держприкордонслужби. Це дозволить покращити процес мобілізації та полегшить життя військовозобов'язаним, вважає юристка Оксана Доготер. Про це вона сказала у коментарі VESTI.

За її словами, паперова форма військового обліку в Україні відходить на другий план.

- На мою думку, це спрощує ситуацію для тих військовозобов'язаних, які будуть звільнені від мобілізації. Бо вони зможуть спокійно собі пересуватися всією Україною. Їхні відомості будуть внесені до відповідних реєстрів, - сказала юристка.

В Україні нині обговорюють створення одразу трьох реєстрів: для українців, що підлягають мобілізації або можуть бути виключені з військового обліку, для громадян, яких виключають з військового обліку. А також для військовозобов'язаних, які поновили дані про себе.

- На мою думку, це спростило б ситуацію загалом. У такому випадку це логічно і навіть необхідно. Бо ми вже маємо відходити від паперової форми радянського ведення обліку. І формат електронного реєстру буде досить зручний, - каже Доготер.

Якщо реєстри запрацюють, військовикам не доведеться постійно носити зі собою документи, адже уся інформація зберігатиметься у реєстрі.

- Втім, будуть певні складнощі для тих, хто уникає цих поновлень даних і уникає надання відомостей про себе в ТЦК, - додала Доготер.

Військкомати отримають доступ до всіх електронних реєстрів, вони автоматично заходитимуть до бази.

- Це дасть змогу автоматично обмінюватися інформацією від Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, Центральної виборчої комісії, Міністерства закордонних справ, Державної прикордонної служби, - розповів міністр оборони України Олексій Резніков.

Читайте також