Вежу будують за старовинною технологією

Вежу будують за старовинною технологією

У парку історичної реконструкції "Городище "Оствиця" у Рівному зводять надбрамну вежу. Двоповерховий об’єкт за зразком споруд 10-12 століть не лише захищатиме територію від заїзду транспорту, який може пошкодити доріжки парку. А й має усі шанси стати цікавою фотозоною. Будують вежу за кошти меценатів. Вартість історичної будівлі близько семи тисяч доларів. Натомість милуватись результатом копіткої роботи усі охочі зможуть безкоштовно.

Аналогів надбрамної вежі в Україні, впевнені майстри, немає. Її будуть понад місяць і вже невдовзі вона стане чудовою туристичною локацією для поціновувачів історії та старовинної архітектури. Будують власними силами. Де без додаткових рук не обійтись, допомагають волонтери. Найбільше майстри шкодують, що неможливо адаптувати вежу для відвідування людьми з обмеженими можливостями. Натомість, кажуть, вежа – не плід їхньої фантазії. А, як і усе на Оствиці, результат наукових досліджень.

- Ідеї створення вежі передували досить тривалі дослідження. Ми консультували із місцевими рівненськими істориками та археологами. А основні консультації надав Олександр Бондар – це археолог з Чернігівщини, який спеціалізується на оборонних спорудах, - зазначає керівник клубу історичної реконструкції "Оствиця" Юрій Ойцюсь.

Перший поверх уже звели. Увесь матеріал – сосна. Це цільні колоди, дикий зруб. Майстри порахували: на будівництво піде приблизно до восьми кубів дерева. Опісля збудують другий поверх, він буде слугувати оглядовим майданчиком, і дах. Його вкриють дранкою. Також планують зробити ворота. Їх зачинятимуть на засув, який майстри прагнуть зробити максимально автентичним.

- Крім того, археологи нам розказували, що у таких вежах були невеличкі вікна. Через них можна було дивитись, хто прийшов, якщо двері були зачинені. Або й оборонятись, - розповідає Олег Петренко, майстер з обробки деревини.

Це його руками на Оствиці зроблені чи не усі будівлі, сконструйовані та змайстровані прадавні човни. Майстер зізнається: від результату своєї роботи відчуває справжню ейфорію. Із кресленнями допомагають археологи, а всі математичні розрахунки Олег робить сам. Передусім вежа матиме оборонну функцію – зачинені на ніч двері перешкоджатимуть вандалам, які час від часу руйнують історичні об’єкти у парку.

- Інша функція – гарна фотозона. Також плануємо використовувати цю локацію на лучних турнірах та історичних фестивалях. Тобто з цієї вежі можна буде стріляти з лука, або можна буде відтворити якусь частину бою. Тому що це передусім оборонна споруда, - каже Олег Петренко.

Будують надбрамну вежу за старовинними технологіями. Дерево, до прикладу, обробляли оливою, аби не гнило. Втім, не відмовляються майстри і від сучасних технологій. Дошки до підлоги, приміром, кріплять цвяхами. А ще користуються бензопилою. Після завершення будову планують обробити протигрибковими та протипожежними засобами. І на вежі невгамовні історичні реконструктори не зупиняться.

- Мріємо створити на Оствиці гончарний будинок. Кузня має бути, у якій працюватиме коваль. Також у планах алея з навісів, де будуть зберігатись прадавні човни, - Юрій Ойцюсь.

Аби збудоване важкою працею не приваблювало вандалів, як це було восени, на Оствиці встановили камери відеоспостереження. Їхню кількість після завершення будівництва планують збільшити. У парку чекають лише на тих, хто любить історію та надихається від краєвидів басівкутського озера.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також