Ветеранам допомагатимуть фахівці із супроводу

Ветеранам допомагатимуть фахівці із супроводу

У громадах Рівненщини запрацюють фахівці із супроводу ветеранів. Вони надаватимуть допомогу і консультації ветеранам війни та їхнім родинам, які пов’язані з оформленням статусів, пільг, працевлаштування та медичної реабілітації.

За словами начальниці управління у справах ветеранів Рівненської ОДА Марини Корольової, фахівець із супроводу ветеранів працюватиме з ветеранами війни та членами його сім’ї. Кількість родин, які він може охопити — 35.

- Це фактично нова професія, до якої затверджено новий державний стандарт і відповідні вимоги. Такий фахівець буде надавати послугу з комплексного соціального супроводу, тобто це всі питання, які стосуються оформлення статусів, знижок, пільг та соціальної підтримки, - говорить Марина Корольова.

Окрім цього, фахівець із супроводу ветеранів зможе проконсультувати та здійснити супровід - з навчання, працевлаштування, медичної реабілітації, реабілітації засобами фізичної культури і спорту, отримання гранту.

Марина Корольова пояснила, що фахівці працюватимуть на першому етапі у громадах Рівненщини, де є комунальні установи. Потім, в рамках реалізації цього проєкту, запрацюють однозначно в усіх громадах.

Вона додала, що ветеран може звернутися до спеціаліста у два способи. Перший — записатися онлайн до обраного фахівця на сервісі, який наразі розробляють.

- Другий варіант — коли вже перші претенденти будуть набрані на роботу, їхні контактні телефони будуть розміщені на сайті ОДА і на сайті кожної територіальної громади, щоб ветерани знали до кого можна звернутись. Також там буде вказано адресу і електронний сервіс звернення до фахівця, — зазначила чиновниця.

Зі слів Марини Корольової, 5 вересня завершують набирати заяви претендентів. Тих, хто пройде попередній відбір, тестуватимуть психологи.

- На базі Національного університету водного господарства та природокористування в Центрі ветеранського розвитку вони проходитимуть обов’язкове очне навчання. Воно буде тривати майже три тижні. Після його завершення вони складатимуть іспит і на цій підставі вони отримають посаду, — поділилася чиновниця.

До слова, станом на 1 липня в ЄДРВВ зареєстровано понад 40 тисяч ветеранів.

Читайте також