Вчені з’ясували, звідки з’явилася більшість сучасних тварин

Вчені з’ясували, звідки з’явилася більшість сучасних тварин

Нестабільні фактори стресу навколишнього середовища в Китаї могли посприяти адаптації та поширенню предків сучасних тварин.

В ході нового дослідження вчені припустили, що предки багатьох видів сучасних тварин мешкали в дельті на території сучасного Китаю.

Кембрійський вибух, який стався 500 млн років тому, призвів до швидкого поширення білатеральних видів. До них відносяться майже 99% описаних видів тварин, включаючи людину.

Біота Ченцзян, якій 518 млн років – одне з місць, де знаходять скам’янілості відомих науці видів. Вона знаходиться в Юньнані, на південному заході Китаю, і експерти знаходили понад 250 тварин, у тому числі різних черв’яків, членистоногих (предки креветок, комах, павуків, скорпіонів) і навіть найбільш ранніх хребетних (предки риб, амфібій, рептилій, птахів і ссавців).

В ході нового дослідження вчені з’ясували, що це середовище було мілководним і багатим поживними речовинами. Також вона кілька разів страждала від затоплення зливових опадів. Вчені вважають, що нестабільні фактори стресу навколишнього середовища в Китаї посприяли адаптації та поширенню предків сучасних тварин.

“Відкриття дельтового середовища пролило нове світло на причини процвітання кембрійських білатеральних морських спільнот з переважанням тварин. Це також пояснює виняткову збереження м’яких тканин знайдених видів”, – говорить Сяоя Ма, палеобіолог з Ексетерського університету, старший автор дослідження

Зараз цей район знаходиться на суші в гористій провінції Юньнань. Але вивчення зразків керна гірських порід свідчить про повені в минулому.

Читайте також