Вчені навчили риб керувати акваріумом на колесах

Вчені навчили риб керувати акваріумом на колесах

Вчені навчили риб керувати акваріумом на колесах - фактично вони почали ходити суходолом.

Ізраїльські вчені створили акваріум на колесах, за допомогою якого навчили риб керувати компактним транспортним засобом. Про це повідомляється у журналі Behavioral Brain Researc h.

Фахівці Університету імені Бен-Гуріона змогли продемонструвати, що навігація риб не залежить від їхнього перебування у певному середовищі. Дослідники помітили, що риби однаково успішно пересуваються по воді та суші, що може говорити про універсальність способу орієнтації у просторі у різних середовищах.

Вчені розмістили риб в акваріумі, розташованому на рухомій базі. Акваріум був обладнаний камерами, лідаром і комп'ютером, що обробляє сигнал. Лідар відстежував рух тварин усередині акваріума та дублював дані на колеса транспортного засобу. Щоб змусити риб переміщатися у певному напрямі, вчені розставляли їм приманки.

Виявилося, що спочатку тварини витрачали до півгодини, щоб зорієнтуватися у просторі та знайти правильний шлях. Однак через кілька повторів ті самі риби проходили шлях за хвилину.

«Те, як простір представлений у мозку риби, і стратегії, які вона використовує, можуть бути такими ж успішними у земному середовищі, як і у водному», — зазначили автори дослідження.

Читайте також