В Україні з’явилися нові технічні сорти винограду, стійкі до холоду
Селекціонери ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» вивели нові технічні сорти винограду, що адаптовані до українських умов: Frontenac, Kaberne karbon, Johanniter та Muskaris.
Про це розповідає журнал «Садівництво по-українськи».
Зазначають, що нові технічні сорти відзначаються заявленою високою морозостійкістю та зимостійкістю й високим рівнем стійкості проти збудників хвороб грибної етіології, що обумовлюється складним міжвидовим походженням.
«Технічна група інтродукованих у 2021 році сортів може бути залучена у складних схрещуваннях для створення зимо- та морозостійких гібридів, сорт Muskaris може стати донором не лише високої екологічної пластичності, а й показників високої якості вина, зокрема мускатного аромату», – відзначають у статті.
Загалом база сортів-донорів цінних ознак і властивостей винограду буде поповнена ознаками «безнасінність», «ранній термін достигання», «нарядність грон та ягід», «мускатний аромат», «крупноягідність», «зимостійкість», «стійкість проти збудників хвороб грибної етіології».