В Україні за борги відключатимуть послуги житлово-комунального господарства

В Україні за борги відключатимуть послуги житлово-комунального господарства

В Україні відбулися зміни в законодавстві, згідно з якими дозволяється відключати послуги ЖКГ за борги. Так, українців можуть позбавити води, газу, опалення і електрики в карантин за борги. Винятки становитимуть регіони в «червоній» зоні карантину.

Відповідні зміни були прийняті в законі Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Однак, експерт в сфері ЖКГ Христина Ненно каже, що з технічної точки зору відключити деякі послуги проблематично. За її словами, боржники найчастіше не платять за опалення і гарячу воду. А саме ці послуги складно відключити. До того ж, вона зазначила, що найменша заборгованість в Україні - за електрику, оскільки його вимикають, не чекаючи великих накопичень. Винятки становитимуть регіони, які знаходяться в червоній зоні карантину. Обмеження на відключення боржників від послуг ЖКГ буде ще 30 днів після виходу регіону з червоної зони.

Водночас на термін дії карантину заборонено нарахування та стягнення додаткових коштів (штрафів, пені) за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг.

Також на час дії карантину забороняється примусове виселення боржників по комуналці з належного їм житла під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за послуги ЖКГ, зазначає видання ExPro.

Читайте також