В Україні почав діяти новий церковний календар - коли тепер будемо святкувати Різдво та Великдень

В Україні почав діяти новий церковний календар - коли тепер будемо святкувати Різдво та Великдень

З 1 вересня 2023 року в Україні почав діяти новий церковний календар, який називається Новоюліанським. Це означає, що майже всі великі церковні свята будуть мати інші дати, ніж раніше. Наприклад, Різдво Христове відтепер відзначатимуть 25 грудня, а не 7 січня, як раніше.

Світ має три основних церковних календарі: Юліанський, Григоріанський та Новоюліанський. Юліанський календар був першим і виник у 988 році, коли Русь була хрещена. Потім в 1918 році його замінив Григоріанський календар, який ввели в багатьох країнах, і через це виникли поняття "старого" і "нового" стилю для позначення дат.

Новоюліанський календар був створений у 1923 році астрономом Мілутіном Міланковичем. Його ввели для більш точного вимірювання часу. Завдяки новому календарю уникнуто потреби додавати дні до Юліанського календаря кожних 128 років або до Григоріанського - кожних 3 323 роки.

Новий календар також впливає в тому числі і на дати церковних свят – багато з них "зсунуться" на 13 днів назад. Наприклад, Різдво Пресвятої Богородиці тепер відзначатимуть 8 вересня замість 21 вересня, а Воздвиження Чесного Хреста - 14 вересня замість 27 вересня. Проте дати перехідних свят залишаться незмінними.

Так, Великдень відзначатимуть в різні дні за Новоюліанським та Юліанським календарями, як і раніше. Таким чином, Новоюліанський календар є більш точним способом вимірювання часу та визначення дат церковних свят.

Читайте також