В ОРГАНІЗМІ КОРІВ ЗНАЙШЛИ СУПЕР-ЗАСІБ ДЛЯ ПЕРЕРОБКИ ПЛАСТИКОВИХ ВІДХОДІВ

В ОРГАНІЗМІ КОРІВ ЗНАЙШЛИ СУПЕР-ЗАСІБ ДЛЯ ПЕРЕРОБКИ ПЛАСТИКОВИХ ВІДХОДІВ

Австрійські біологи виявили в мікрофлорі кишечника корів кілька видів грибів і бактерій, які можуть розкладати молекули різних полімерів – наприклад, лавсан та інші поліефірні пластмаси. Ці мікроби можна використовувати для поліпшення екологічної обстановки в світі.

Про це пише журнал Frontiers in Bioengineering and Biotechnology. "У рубці корів мешкає величезна кількість мікробів, які беруть участь у перетравленні їжі. Ми виявили, що частина з них може виробляти ферменти, які можуть розкладати поліефіри.

Враховуючи, як багато рубця щодня накопичується на бойнях, використання цих ферментів можна легко вивести на промисловий рівень», - розповіла Доріс Рібіщ, один з авторів дослідження, старший науковий співробітник Центру промислових біотехнологій (Австрія). Через те, що в природі і на звалищах накопичується величезна кількість пластикового сміття, вчені шукають способи його утилізації.

Наприклад, нещодавно біологи виявили, що гусениці воскової молі можуть поїдати і перетравлювати різні форми поліетилену, а їх Японські колеги відкрили мікробів, які можуть розкладати лавсан – найпопулярніший матеріал для виробництва пляшок та іншого пластикового посуду. Рібіщ і її колеги звернули увагу, що мікроби, що мешкають в рубці і кишечнику жуйних тварин, вирішують схожу задачу – їм постійно доводиться розкладати молекули хімічно стійких біологічних полімерів, в тому числі целюлози і лігніну. Це наштовхнуло біологів на думку, що мікроби мікрофлори жуйних тварин можуть переробляти пластик краще комах або інших бактерій.

Керуючись цією ідеєю, вчені простежили, як екстракт ферментів бактерій з травної системи корів взаємодіяв з трьома популярними видами поліефірних пластмас – лавсану, полібутилену адипату терфталату (ПБАТ) і поліетилен-фурандікарбоксилату (ПЕФ). Зразки цих пластиків біологи спробували розкласти екстрактами білків мікробів з тонкої кишки, рубця та інших відділах кишечника корів. Простеживши за взаємодіями ферментів і полімерів, Рібіщ і її колеги зіставили рівень активності білків з видовим складом мікрофлори в цих органах травної системи.

Виявилося, що у всіх частинах кишечника корів були мікроби, які можуть розкладати всі три види пластику. Причому найбільше їх було в рубці: мікрофлора цього відділу шлунка розщеплювала молекули лавсану, ПБАТ і ПЕФ особливо активно. Поки вчені не виділили конкретних мікробів, які розкладають пластик, проте вони виявили, що такі здібності є у бактерій з роду Pseudomonas і грибів з роду Penicillium.

Рібіщ і її колеги сподіваються, що в подальших дослідах зможуть виділити конкретні штами мікробів, які можуть розкладати пластмаси, і розробити методики їх культивації поза травної системи корів. Завдяки цьому їх можна буде використовувати для дешевої утилізації пластикового сміття, підсумували вчені.

Читайте також