В Антарктиці живуть

В Антарктиці живуть "ведмедики", які можуть пережити людство

Полярники української антарктичної станції ім. академіка Вернадського розповіли про унікальних тваринок, які живуть в Антарктиді. Попри свій крихітний розмір, вони пережили всі природні катаклізми на Землі і, можливо, переживуть й людство. Про це повідомив у Facebook Національний антарктичний науковий центр.

- Виявляється, в Антарктиці є ведмедики. Тільки вони крихітні, живуть у водному середовищі й офіційно називаються тихоходи. Але оскільки ці істоти візуально нагадують невеличких ведмедиків, то їх прозвали водними ведмедиками, - пояснюють науковці.

Тихоходи – дуже дивовижні. Ці майже непомітні (менш як 1 мм) тварини є прадавніми, вони пережили всі природні катаклізми і, можливо, переживуть й людство. Вони абсолютно оригінальні та не нагадують жодної іншої форми життя, яка відома науковцям. Можуть жити десятки років без їжі та води, вижити в гарячій воді та навіть космічному просторі - залишені вченими у відкритому космосі тихоходи не гинули. Також вони можуть витримати тиск в шість разів вищий, ніж в Маріанській западині. Їх можна знайти практично скрізь.

 - Секрет феноменальної стійкості цих істот – здатність впадати в "криптобіоз". Це стан, в якому метаболізм фактично припиняється. У цей час тихоходи видаляють майже всю воду зі свого тіла. При цьому вони перетворюються на кульку-цисту. В такому стані водяний ведмедик може спати десятки років, - йдеться у повідомленні.

Науковці пояснюють, що тихоходи є одними з найцікавіших організмів Антарктики, адже тут – найекстремальніші умови на планеті. Загалом на крижаному континенті наразі відомо близько 62 видів тихоходів. Такі незначні цифри свідчать, що велика кількість представників цих груп поки лишається не відкритою.

Відкриття чекають на вчених і в районі української антарктичної станції. Зокрема, у результаті спільних досліджень відділу біології і екології НАНЦ та університету ім. Адама Міцкевича в Познані в районі Аргентинських островів - півострова Київ наразі виявлено 9 видів тихоходів. Вперше їх знайшли в рослинному матеріалі з гнізд домініканських мартинів.

Отже, мартин – головний городник Антарктики – транспортує і цих не зовсім звичайних пасажирів. Тихоходки харчуються детритом (рослинними рештками). Скільки живуть точно не відомо, бо важко зрозуміти, коли вони вмерли. Ці тварини – різностатеві, але самці зустрічаються дуже рідко. Тому вчені вважають, що самки можуть розмножуватися без запліднення.

Читайте також