Україна посіла 110-те місце в рейтингу найщасливіших країн

Україна посіла 110-те місце в рейтингу найщасливіших країн

Коронавірус приніс мешканцям планети рік страху, тривог, самотності та замкненості, а також хвороб і смерті, але щорічний звіт про щастя в усьому світі свідчить про те, що пандемія не зруйнувала дух людей.

Укладачі «Звіту про щастя у світі» (World Happiness Report ) за 2020 рік виявили, що хоча емоції змінювались із початком пандемії, вони не мали визначального впливу на довгострокове задоволення життям.

«Звіт про щастя у світі» публікується щороку, починаючи з 2011 року. Його готують фахівці з усього світу під егідою Агенції ООН зі сталого розвитку.

До цьогорічного звіту потрапили 149 країн, а базується дослідження на основі валового внутрішнього продукту на людину, підтримки державою громадянина, особистих свобод, рівня корупції в країні, тривалості здорового життя та думок жителів.

Якщо вірити звіту, то найщасливішими людьми на нашій планеті є фіни, вони аж сяють від щастя, бо четвертий рік поспіль Фінляндія посідає першу сходинку рейтингу. Українці щастя не випромінюють, бо Україна посідає 110-ту сходинку серед 149 країн світу.

До першої десятки «Індексу щастя» увійшли дев’ять європейських країн та Нова Зеландія. Отож за Фінляндією йдуть Данія, Швейцарія, Ісландія, Нідерланди, Норвегія, Швеція, Люксембург, Нова Зеландія та Австрія. Велика Британія сповзла з 13-го на 17-те місце. Цілком передбачувано, в першу двадцятку потрапили США, Канада і Австралія, а також Ізраїль.

За словами укладачів рейтингу, в Фінляндії особливо високе почуття взаємної довіри, яке дозволило зберегти життя і достаток під час пандемії. Ця скандинавська країна з населенням у 5,5 млн набагато краще за інші держави Європи перенесла пандемію, там було зареєстровано лише трохи більше 70 тис. заражень і 805 смертей від коронавірусу.

Із країн колишнього СРСР найкращі результати в Литви та Естоніії — вони на 38-му і 40-му місцях, відповідно, а також в Узбекистану (42) і Казахстау (45), Латвія виявилася вже за межами першої півсотні — вона на 51-му місці. Далі в списку Молдова (65), Киргизстан (67) і Білорусь (75), яка змогла на одну сходинку обійти Росію — в рейтингу вона виявилася на 76-му місці (падіння на 10 сходинок у порівнянні з минулорічним рейтингом).

У першу сотню потрапили також Таджикистан, Вірменія, Азербайджан і Туркменістан. Грузія виявилася на 108-му місці, на дві сходинки вище України.

Але для нас, українців, є і позитив, бо в цьогорічному рейтингу наша країна піднялася на 13 сходинок у порівнянні з минулорічним. І це тенденція, бо в попередньому рейтингу Україна також піднялася на 10 сходинок — до 123-го місця.

Читайте також