Учені встановили найглибші місця в усіх океанах

Учені встановили найглибші місця в усіх океанах

Науковцям вдалося визначити найглибші місця в усіх п'яти океанах у світі.

Як пише BBC, експедиція Five Deeps нанесла на карту найглибші точки усіх океанів світу.

"Пройшовши понад 70 тисяч кілометрів і зробивши 39 занурень, експедиція Five Deeps досягла свого успішного завершення: першого спуску людини на дно кожного з п'яти океанів світу", — зазначили дослідники.

Five DeepsFive Deeps

П'ять океанів

Вони також зробили й безліч інших перших занурень, зокрема найглибше в історії пілотоване занурення на глибину 10 925 метрів у Маріанській западині. Це місце вже були обстежене кілька разів, утім проєкт Five Deeps усунув низку невизначеностей стосовно глибини.

Також в Індійському океані було дві ділянки, які конкурували одна з одною за право вважатися найглибшою — Яванська западина недалеко від узбережжя Індонезії й розлому на північному заході від Австралії.

Ретельна технологія вимірювання, використана командою Five Deeps, підтвердила, що западина перемогла. Утім науковці також встановили, що насправді найглибша ділянка 7 187 м фактично знаходиться в 387 км від попередніх даних.

Так само в Південному океані з'явилося нове місце, яке наразі вважається найглибшою точкою цього регіону. Це ділянка під назвою Factorian Deep (Факторіанська западина) на глибині 7 432 м.

У тій же западині ближче на північ є місце, яке також вважається найглибшою точкою, але технічно воно знаходиться в Атлантичному океані. Розділова лінія з Південним океаном починається на 60 градусі південної широти.

Паралельно зі встановленням рекорду занурень на своєму підводному човні, наукова група проводила також вимірювання температури і солоності морської води на всіх рівнях аж до дна океану.

"Впродовж 10 місяців, коли ми відвідали ці п'ять місць, ми нанесли на карту територію розміром з континентальну Францію. Але всередині неї була територія розміром з Фінляндію, яка була абсолютно новою, де морське дно ніколи раніше не було досліджене", — пояснила наукова співробітниця Гізер Стюарт з Британської геологічної служби.

Читайте також