Учені створили ШІ-модель, яка виявляє ранні ознаки аутизму у дітей

Учені створили ШІ-модель, яка виявляє ранні ознаки аутизму у дітей

Шведські науковці створили модель на основі штучного інтелекту, яка може розпізнавати аутизм у дітей до 2 років з точністю 80%, повідомляє MedicalXpress

Інструмент AutMedAI має допомогти дослідникам та лікарям вчасно виявляти аутизм і впроваджувати практики для кращого розвитку дитини. Дослідження вчених Каролінського інституту опублікували у журналі JAMA Network.

ШІ аналізує 28 різних параметрів для виявлення діагнозу: проблеми із харчуванням, вік першої усмішки, комунікаційний рівень дитини тощо.

«Ми сподіваємось, що це буде цінний інструмент для охорони здоров’я», — зазначила Крістіна Тамміміес, доцентка кафедри здоров’я жінок і дітей Каролінського інституту та співавторка дослідження про використання ШІ.

Для дослідження команда проаналізувала дані приблизно 30 тисяч дітей із розладами аутичного спектра та без них, скориставшись американською базою даних SPARK.

Дослідники розробили 4 незалежних програми для аналізу бази даних за 28 різними параметрами без потреби використання медичних тестів. Найбільш точну модель назвали AutMedAI. AutMedAI виявила 80% дітей з розладом аутичного спектра серед 12 тисяч. Ці випадки вдалося ідентифікувати за проблемами у комунікації, загальних затримках та повільним розвитком когнітивних здібностей.

«Результати дослідження є вагомими, оскільки вони показали, що можливо виявити людей, у котрих, з великою ймовірністю, може бути розлад з використанням обмеженої та вже наявної інформації», — зауважив один із авторів дослідження Шиям Раджагопалан, дослідник Каролінського інституту та доцент Інституту біоінформатики та прикладних технологій в Індії.

Дослідники наголосили, що раннє виявлення аутизму є важливим для терапевтичних практик, які допоможуть дітям розвиватися.

«Це може кардинально змінити умови для раннього діагностування та втручання, що сильно покращить якість життя багатьом людям та їхнім сім'ям», — додав Шиям Раджагопалан.

Команда науковців планує надалі розвивати та покращувати модель у клінічних умовах. Також вони хочуть запровадити можливість аналізу генетичної інформації для отримання більш точних даних.

«Щоб переконатися в тому, що модель є достатньо надійною для впровадження в клініках, потрібна подальша робота та ретельна перевірка. Я хочу акцентувати, що нашою метою є застосування моделі як доступного інструменту охорони здоров’я, але вона не призначена для заміни клінічного виявлення аутизму", — наголосила Крістіна Тамміміес.

Читайте також