У Рівному відкрили виставку про українців, які пройшли ГУЛАГ

У Рівному відкрили виставку про українців, які пройшли ГУЛАГ

У Рівному в краєзнавчому музеї відкрили виставку "Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ". Ті, хто цікавиться історією, зможуть ознайомитися з унікальними документальними джерелами, присвяченими долям двох десятків наших земляків, яким випало пройти радянські каральні табори.

Прем'єра нової виставки, підготованої Українським інститутом національної пам'яті, відбулася близько року тому у Києві. Відтоді вона почала свою подорож Україною і нарешті дісталася Рівного.

ГУЛАГ у музеї

 

В центрі уваги як усім відомі імена, на кшталт В'ячеслава Чорновола, Левка Лук'яненка, Мустафи Джемільова, так і постаті менш знані. Одним із понад двох десятків героїв виставки став і прадід рівнянина Тараса Пилиповича.

ГУЛАГ у музеї

рівне музей гулаг

"В роки Першої світової війни був вояком армії УНР, в міжвоєнний період проживав неподалік Рівного, у селі Дерев'яне, працював вчителем. З приходом радянської влади на землі Західної України у серпні 1939 року був засуджений за статтею 54. пункт 13 "за активні дії проти робітничого класу". Міра покарання – вісім років таборів", – розповів Тарас Пилипович.

 

Серед представлених експонатів можна ознайомитися, зокрема, і з матеріалами, присвяченими рівненським династіям Дзіваків та Куліїв.

ГУЛАГ у музеї

 

"Історики працюють. Вони віднаходять матеріали, джерела, вони їх об'єднують в такі тематичні виставки і, я думаю, що зараз, коли ми закінчили канікули і карантини, вважаю, що школярі, студенти повинні тут бути. Вхід на виставку безкоштовний", – розповів директор музею Олександр Булига.

ГУЛАГ у музеї

 

Виставка діятиме протягом місяця.

ГУЛАГ у музеї

Читайте також