У Рівному відбувся всеукраїнський ярмарок-форум традиційного одягу

У Рівному відбувся всеукраїнський ярмарок-форум традиційного одягу

Минуле та сучасне українського традиційного одягу сьогодні об’єдналися на унікальній для Рівненщини події – першому ярмарку-форумі «Український національний костюм: поліський вимір».

Відбувся всеукраїнський ярмарок-форум традиційного одягу у приміщенні Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Це одяг як з приватних колекцій, так і з музейних фондів. Унікальними експонатами поділилися Рівненський палац дітей та молоді, Обласний краєзнавчий музей, Сарненський історико-етнографічний музей.

В рамках форуму відбулася наукова конференція, де етнографи та дослідники розповідали про історію та значення традиційного одягу Рівненського Поліссі, знайомили слухачів з унікальними техніками вишивки, особливостями ткацького ремесла, які були поширені, і які досі збереглися на різних поліських територіях.

Для дітей і дорослих, які цікавляться вишивкою, бісероплетінням, соломоплетіння і ткацтвом відомі в області та за її межами майстрині проводили майстер-класи. Атмосферу створювали виступи фольклорних колективів.

(Олексій Бучинський)

(Олексій Бучинський та співорганізаторка ярмарку-форуму Ірина Баковецька-Рачковська)

Фінальною подією заходу стало дефіле в автентичному та сучасному етноодязі. Моделі представили костюми, які носили на території Сарненського району. Зокрема, в селі Кричильськ. А також одяг, який створюють сучасні майстри, відтворюючи старовинні техніки та орнаменти. 

В рамках Всеукраїнського ярмарку-форуму традиційного одягу відбувся також благодійний аукціон. Кошти, які вдалося зібрати, підуть на лікування маленької Ангеліни Панько. Заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський також долучився до благодійності, викупивши один із лотів. 

Читайте також