У Рівному лікарі висадили липову алею, щоб підтримати самих себе

У Рівному лікарі висадили липову алею, щоб підтримати самих себе

Понад сотню дерев висадили на території Рівненської центральної міської лікарні медики. Липа — символ жіночності, любові і краси. Вона ж - головна помічниця в народній медицині.

Рівненські медики зауважують: це дерево для них ще й еталон витривалості. Тому висаджуванням алеї у цей непростий час вони хотіли… підтримати самих себе.

- Ми самі викопували ямки. Перед садінням полили землю та внесли добриво, яке привезли спеціально для лип, - розповідає сестра-господиня Ганна Коцюба.

Для лікарні придбали понад сотню дерев. Ростимуть і милуватимуть око не лише медиків, а й пацієнтів, - впевнені медсестри. Липа для українців з давніх-давен була оберегом. Та рівненські медики кажуть: з цим деревом у них інші асоціації.

- Липа дуже сильна та загартована. Де посієш, там приживеться. Ми себе також асоціюємо з цим деревом. Важко нам зараз. Але за час пандемії ми стали зовсім іншими, сильнішими, - каже старша медсестра поліклінічного відділення Рівненської міської лікарні Людмила Адамчук.

Важка і небезпечна праця, кажуть медики, далася взнаки за рік пандемії. Вони щодня прощаються з пацієнтами, яких не вдалось врятувати від коронавірусу. Тож нині потребують особливої підтримки.

- Чужий біль і погляди з надією, що все буде добре… Але бувало різне. Попри усі втрати ми будемо сподіватися, що це мине. А пацієнти, які після одужання йтимуть з випискою додому, поглянуть на ці дерева з вірою у краще майбутнє, - додає старша медсестра ургентної хірургії Рівненської міської лікарні Вікторія Кравчук.

Як тільки почнуть цвісти, то не лише милуватимуть око. Цілющий липовий цвіт тут заготовляють на зиму.

- Ми збираємо липовий цвіт, сушимо, віддаємо у харчоблок. І з нього там роблять чай, який усю зиму п’ють наші пацієнти і працівники, - каже сестра-господиня Анна Кот.

Щоб росли і цвіли, медики планують доглядати щойно посаджені дерева. Досвід благоустрою опорної “ковідної” лікарні у Рівному є. Минулого року тут вже висаджували сакури і дуби.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також