У Помпеях знайшли диво-колісницю

У Помпеях знайшли диво-колісницю

На місці розкопок давньоримського міста Помпеї (поблизу Неаполя, Італія) зроблено чергове відкриття. Поблизу руїн однієї з вілл археологи знайшли добре збережену парадну колісницю. Це перша така знахідка у світі.

Елегантна, легка, вишукано прикрашена бронзою і оловом, декорована зображеннями на еротичну тему. Так виглядає парадна колісниця, яку в Стародавньому Римі називали Pilentum. На знайденій у Помпеях колісниці виявили сліди подушок і мотузок, а також відбиток пшеничного колоска, що лежав на сидінні.

Науковці припускають, що парадну колісницю використовували під час церемоній на честь Церери, давньоримської богині врожаю, і Венери — богині кохання. А також під час весільних церемоній, у яких брали участь заможні помпейські аристократи.

— Це унікальне відкриття, яке має велике значення для поглиблення наших знань про античний світ, — каже директор Археологічного парку в Помпеях Массімо Осанна. — Чогось такого ніколи в Італії не знаходили.

За словами Осанни, 15 років тому залишки старовинних колісниць було виявлено у Греції, але парадний віз археологи знайшли вперше.

Як кажуть учені, це просто диво, що їм вдалося знайти цю колісницю раніше за «чорних» археологів. Численні злодії постійно грабують руїни Помпей, близько двох тисяч років тому засипаних попелом (внаслідок потужного виверження вулкана Везувій).

Читайте також