У Горбакові на Рівненщині прізвище кандидата не внесли у бюлетень

У Горбакові на Рівненщині прізвище кандидата не внесли у бюлетень

Три кримінальні провадження про порушення на виборах відкрила поліція Рівненщини, хоча скарг надійшло 115. Кількість порушень зросла удвічі, в порівнянні з минулими, парламентськими виборами - про це повідомив заступник начальника ГУ Нацполіції області Руслан Стрельбіцький.

У селі Горбаків Гощанського району 39-річний кандидат-самовисуванець у депутати Бабинської ОТГ виявив, що його прізвище відсутнє у виборчому бюлетені. Це ж підтвердила перевірка поліції. Слідчі за фактом підробки виборчої документації відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 158-3 Кримінального кодексу України. Винному, якщо його встановлять, загрожує позбавлення волі на 3-7 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на 5 років.

На виборах у Клесівську ОТГ Сарненського району довірена особа кандидата на посаду голови громади помітила, що у списках виборців є підпис чоловіка, який перебуває за кордоном. З'ясувалося, що за нього проголосувала дружина. За ч. 2 ст. 158-1 КК України (незаконне використання виборчого бюлетеня, голосування виборцем більше одного разу) поліція розпочала розслідування. Дружині загрожує від 1700 до 5100 грн штрафу або до 2 років виправних робіт, або до 3 років обмеження волі, або до 2 років її позбавлення.

У Сарнах спостерігач ГО "Опора" звернув увагу, що у незаповненому остаточно протоколі про підрахунок голосів частково проставлені підписи декількох членів комісії. А це - теж кримінальна стаття 158-3 частина 4, за якою передбачене покарання: 7-10 років за гратами з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на 5 років.

Склали також 12 адмінпротоколів про порушення на виборах в області: 6 — за пошкодження бюлетеня та винесення з дільниці (штраф 1700-3400 грн), 2 – за фотографування бюлетеня (штраф 1700-5100 грн), 2 — за перебування в стані алкогольного сп’яніння або розпивання алкогольних напоїв у громадському місці (штраф 17-85 грн), 1 — за дрібне хуліганство (штраф 51-119 грн), 1 — за порушення правил карантину щодо людей (штраф 17000-34000 грн). За інформацією відділу комунікації поліції Рівненщини.

Читайте також