У Дубні врятували нащадка роду графа Карпінського

У Дубні врятували нащадка роду графа Карпінського

У Дубні у вогні ледве не загинув 63-річний В’ячеслав Карпінський (на фото). Як говорять місцеві мешканці, чоловік – нащадок роду графа Карпінського, який мешкав у містечку у позаминулому столітті.

Займання у сусідній кімнаті В’ячеслав помітив пізно, намагався самотужки його загасити. Втім, за кілька хвилин їдкий дим заполонив усю оселю. На щастя, пенсіонер ще встиг викликати рятувальників, а ті вже викликали "швидку". А далі розгорнулась справжня рятувальна операція, де дорогою була кожна секунда.

Першими до будинку на вулиці Некрасова приїхали медики. Ззовні, пригадує фельдшер швидкої допомоги Дубна Олександр Козяр, нічого не віщувало біди.

- Коли ми приїхали, не було видно ні вогню, ні диму – нічого! Подумали ще, що хибний виклик, - зізнається Олександр Козяр.

Втім, інтуїція підказувала: їхня допомога тут знадобиться! Разом із поліцейськими, які також приїхали за викликом, медики пішли до будинку. Підійшовши до дверей, помітили легкий димок, який виходив з-під даху.

- Ми відчинили двері і зразу дим повалив. Почули якісь звуки і зрозуміли, що в оселі є людина, - каже інспектор патрульної поліції Дубенського відділу поліції Іван Таращук.

Господар будинку В’ячеслав Карпінський лежав неподалік дверей. Щось говорив, та зрозуміти мову чоловіка було неможливо.

- Я намагався з ним говорити, але не розумів, що чоловік відповідає. Ми відключили постачання електроенергії. Також до будинку підведений газ, але самостійно без спецінструменту відімкнути ми його не змогли. Тож викликали аварійну службу газу, - додає поліцейський Дубенського відділу поліції Олександр Гладун.

Із В’ячеславом намагались спілкуватись. Просили чоловіка, щоб повз до виходу. За якусь мить люди помітили вогонь. Спочатку невеликий, а за кілька секунд палала уся кімната. Часу на роздуми не було.

- Якби вогонь став сильнішим, а він і так почав діставати стелі, він почав би наближуватись до господаря будинку. Чоловік би запанікував, почав дихати димом. А як відомо, лише кілька подихів і людину неможливо буде врятувати, - розповідає фельдшер Олександр Козяр.

Медики зізнаються: аби врятувати чоловіка, вони порушили внутрішні інструкції. Водій "швидкої" ліг на підлогу і поповз у задимлену кімнату.

- Шофер тягне за ногу В’ячеслава, лікар тягне в свою чергу шофера. Я їх всіх підтримую, бо це дуже небезпечно. Нам це заборонено робити. Але якби ми не рятували його у такий спосіб, могла б трапитись біда, - додає Олександр Козяр.

В’ячеслава винесли на вулицю. Оглянули і надали першу допомогу. Знадобився кисень і водію – кілька ковтків їдкого диму він таки зробив. Тим часом займання, яке набирало обертів, вже гасили рятувальники.

- Наші працівники знайшли осередок займання. В приміщенні була нульова видимість. Рятувальники подали водяний ствол на гасіння цієї пожежі, - розповів заступник керівника Дубенської пожежно-рятувальної частини Віталій Коваль.

Згоріли деякі меблі та побутова техніка. Втім, історичну будівлю вдалось врятувати. Оселі понад 160 років. Її називають родовим маєтком Карпінських. І, подейкують сусіди, постраждалий В’ячеслав належить до графського роду.

- За Польщі там був готель. люди приїжджали звідусіль і якийсь там час мешкали. А ще усе життя там прожила мати В’ячеслава. Жінка дуже любила квіти. Усе господарство ними засадила, - пригадує сусід Микола Степанов.

Життю В’ячеслава нині нічого не загрожує. Ніч він провів у лікарні під пильним наглядом медиків. Наразі чоловік вдома.

- Біда, що загорілось. Але що зробиш? Добре, що я живий. Дякую всім, хто мені допоміг, - каже постраждалий В’ячеслав Карпінський.

Медикам чоловік розповів: намагався загасити полум’я самотужки. Потім викликав рятувальників і знепритомнів. Що стало причиною займання, поки невідомо. Пожежники припускають: до трагедії ледве не призвело коротке замикання електромережі.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також