Ціни на каву б’ють рекорди: чи буде дефіцит

Ціни на каву б’ють рекорди: чи буде дефіцит

Ціна на каву в зернах, зокрема на арабіку вже зросла на 20%. На світових біржах ціни сягнули рекордного показника за останні сім років.

Наразі кава в Україні коштує найдорожче за останнє десятиліття, пише УНІАН.

- Ціни на запашні зерна почали стрімко зростати ще від початку 2022 року. Основною причиною такої тенденції є зростання цін на каву на світових ринках через несприятливі погодні умови та низький врожай у провідних країнах-виробниках цієї культури. Це, насамперед, Бразилія, Колумбія, В’єтнам та Індонезія. Оскільки наша країна цілком залежить від імпортних поставок цього продукту, глобальні тенденції прямо впливають на український продовольчий ринок, - пояснив провідний науковий співробітник Інституту аграрної економіки Богдан Духницький.

Для кавового ринку України додатковим болючим ударом стала повномасштабна війна, внаслідок якої порушились логістичні ланцюжки та, зрештою, зросла вартість доставки. На ринок кави також вплинув глобальний збій у ланцюжках постачання, зокрема нестача контейнерів для транспортування зерен. Виробники та обсмажувальники - компанії, які переробляють кавові зерна в придатний для споживання продукт - часто розташовані в різних країнах.

Водночас ситуація на українському ринку кави зараз не є критичною.

- Кава належить до продуктів, які витримують тривале транспортування й зберігання, тому може накопичуватись, наприклад, на складах. Разом із тим перелік країн, де вона вирощується, доволі обмежений, тому будь-які збої системи "виробництво-доставка" різко змінюють весь ринок. Якщо до цього додати відчутне зниження її запасів внаслідок більшого споживання відносно виробництва за два останні сезони, то практично всі прогнози свідчать про подальше зростання цін в даному сегменті, - розповів Духницький.

Читайте також