Так близько Сонце ви ще не бачили. Опубліковано відео зонда Solar Orbiter (відео)

Так близько Сонце ви ще не бачили. Опубліковано відео зонда Solar Orbiter (відео)

Європейське космічне агентство (ЄКА) опублікувало відео Сонця в 4K-дозволі, зняте космічним апаратом Solar Orbiter під час максимального зближення з нашою зіркою.

Зонд Solar Orbiter зняв відео Сонця під час проходження перигелію, найближчої до нашої зірки точки своєї орбіти. Космічний апарат вперше пройшов на відстані в 0,32 а. о. від Сонця 26 березня 2022 року. Дослідники відзначають, що в цей час апарат знаходився всередині орбіти Меркурія, а його тепловий екран нагрівався до 500°C

Loading video

Зображення були зроблені екстремальним ультрафіолетовим тепловізором Solar Orbiter і показують Сонце на довжині хвилі 17 нм. Це довжина хвилі, що випромінюється газом при температурі близько мільйона градусів, що відповідає температурі корони Сонця.

В ЄКА відзначають, що Solar Orbiter вміє робити й широкоформатні знімки всього сонячного диска за допомогою телескопа Full Sun Imager і докладні зображення меншої області за допомогою телескопа з високою роздільною здатністю (HRIEUV). На початку відео показано Сонце в повному розмірі: видні яскраві петлі коронального газу. Потім камера наближається до області, на яку націлений телескоп HRIEUV, де можна побачити корональні петлі меншого масштабу.

На другому відео ЄКА показали, як у великій роздільній здатності виглядає Північний полюс нашої зірки. Більш світлі області зображення в основному створені замкнутими силовими лініями (петлями магнітного поля), які піднімаються вгору з надр Сонця. Темніші області – це області, де магнітне поле Сонця відкрите, і тому гази можуть випаровуватися в космос, створюючи Сонячний вітер.

Loading video

Solar Orbiter – автоматичний космічний апарат для дослідження Сонця, розроблений ЄКА за участю НАСА. Він був запущений в лютому 2020 року. Апарат оснащений десятьма різними дослідницькими модулями. Частина з них призначені для дистанційного спостереження, інші — для вимірювань і спостережень навколо корабля. Як відзначають в ЄКА, така система дозволяє зіставити спостережувані на Сонці події з тими ефектами, які «доносить» до Solar Orbiter космічний вітер.

Починаючи з 2025 року, Solar Orbiter буде використовувати гравітаційне тяжіння Венери, щоб поступово збільшувати нахил своєї орбіти й вийти з площини Сонячної системи. Це дозволить інструментам космічного корабля спостерігати сонячні полюси зверху.

Читайте також