Суд перенесли: обвинувачені на засідання не прийшли

Суд перенесли: обвинувачені на засідання не прийшли

Цей резонансний злочин стався у 2014 році. Мертвого Григорія Іванова знайшли у лісі. Його жорстоко побили — зв’язали руки та ноги, голову замотали курткою та заклеїли скотчем. А насамкінець ще й закидали дерев’яними колодами. При цьому чоловік ще був живим, але вибратися зі смертельної пастки ніяк не міг і помер у жахливих муках — від задухи та спраги. Метою вбивць був нібито недешевий автомобіль жертви. Втім, рідні вбитого впевнені, що чоловік втратив життя через професійну діяльність, і вимагають довічного позбавлення волі обом обвинуваченим.

Дружина вбитого Григорія Іванова шокована вироком першої інстанції.

— Кати, вбивці, нелюди! Вони повинні пожиттєво сидіти, а не ходити по землі поруч із порядними людьми, — не приховує емоцій Ольга Іванова.

Здолбунівський суд присяжних за жорстоке вбивство її чоловіка Григорія засудив молодиків до майже тринадцяти років позбавлення волі. Та Михайло Самарський і Дмитро Куделя потрапили під сумнозвісний закон Савченко і вийдуть із Рівненського СІЗО у день, коли вирок набере чинності, не перебувавши у в’язниці жодного дня. Із таким вироком рідні не погодились. Їхню скаргу мав розглядати апеляційний суд. Втім, обвинувачені на засідання не прийшли.

— Відмовились їхати на судове засідання. Також подали письмове клопотання про відкладення розгляду апеляційного провадження через карантинні заходи, — зачитує клопотання суддя.

Не погодились обвинувачені і на відеозв’язок. Просили відкласти засідання на іншу дату ще й через стан здоров’я. Повідомили конвою, що через голодування одного з обвинувачених не в змозі самостійно пересуватись, мають послаблений імунітет, про що працівники СІЗО склали відповідний акт.

Це нині обвинувачені голодують і хвилюються за своє здоров’я. А у квітні 2014 року їхній зухвалості не було меж. Григорія Іванова заманили у віддалене село — аби той пробурив свердловину. Та щойно чоловік приїхав, на нього напали, били аж поки він знепритомнів та його ж автомобілем повезли до лісу.

Автомобіль Іванова «КіаСоренто» оперативники розшукали в місті Нікополь на Дніпропетровщині. Машину мали розібрати на запчастини та продати, але зняти встигли лише колеса та акумулятор. Тіло чоловіка знайшли лише через чотири місяці!

— Якби потрібна машина, то серед ночі з двору угнали б. І не треба було б убивати людину. Вони стежили за чоловіком три місяці, жили в гуртожитках. Зброю, мішки, скотч — все це знаряддя вбивства вони десь зберігали, — каже дружина вбитого Ольга Іванова.

Рідні Іванова впевнені: чоловіка вбили за його професійну діяльність.

— Григорій був єдиний в області фахівець, який знав грунти і поклади в них не лише у Рівненській області. Він знав, де і що закладено. Тому, хто це зробив, треба були ці знання або хоча б карта. Ми думаємо, що він не погодився співпрацювати з нападниками, і вони вирішили його знищити, — припускає подруга дружини вбитого Ольга Собчук.

Доказів замовності слідство, щоправда, не знайшло. Попри це, впевнені рідні Іванова, є достатньо підстав, аби запроторити вбивць за грати довічно. Прокуратура теж оскаржила рішення суду першої інстанції. Просять 14 років позбавлення волі. Втім, апеляційну скаргу без обвинувачених прокурор просить не розглядати. Цього вимагає законодавство.

— Враховуючи те, що в попередньому судовому засіданні один із обвинувачених двічі непритомнів через голодування, я просив без нього скаргу не розглядати. Мені складно оцінити, чи це зловживання правами, чи це об’єктивні чинники, через які слухання затягуються, — каже прокурор Вадим Кедрук.

Рідні вбитого розповідають: обвинувачені затягували слухання і раніше. На суді ще й цинічно заявляли, що вбивати чоловіка, мовляв, не хотіли. Засідання апеляційного суду таки перенесли.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також