Створили найбільш термостійкий матеріал в історії

Створили найбільш термостійкий матеріал в історії

Абсолютно всі матеріали розширюються при нагріванні і звужуються при охолодженні. Це відбувається через збільшення або зменшення відстані між атомами. Дослідники з Австралії винайшли матеріал з близьким до нульового теплового розширення.

Він виготовлений з скандію, алюмінію, вольфраму і кисню і не змінюється в об’ємі при температурах від -269 до +1126 градусів за Цельсієм. Повна його формула виглядає наступним чином: Sc1,5 Al0,5 W3 O12.

Як приклади для використання нового матеріалу значиться покриття космічних кораблів, які піддаються впливу сильного холоду в космосі і сильному нагріву при запуску або поверненні. Також його можна задіяти в медицині, де відхилення в соту частку сантиметра призводить до критичних наслідків. Вчені відзначають, що матеріал не розширюється як при досягненні швидкості 5 махів, так і при знаходженні в умовах, наближених до абсолютного нуля.

Що цікаво, матеріал був отриманий випадково під час експериментів з батареями. Він довів високий ступінь термічної стабільності, але поки вчені навіть не знають, в чому причина такої дивної властивості. На шляху масового використання стоїть проблема з рідкоземельним скандієм, але дослідники вже шукають, чим його можна замінити.

 

Читайте також