Стародавні монети та комплекс таємних печер археологи знайшли на фермі в Ізраїлі (фото)

Стародавні монети та комплекс таємних печер археологи знайшли на фермі в Ізраїлі (фото)

У місті Модіїн археологи з Управління старовини Ізраїлю розкопали срібні монети періоду Хасмонеїв. Також тут знайшли печери, висічені під будинком.

Про це пише HeritageDaily.

Окрім срібних монет, які пролежали у землі понад 2000 років, дослідники знайшли бронзові монети, викарбувані правителями Хасмонеїв – Іоанном, Юдою, Йонатаном та Матіасом. Уточнюється, що скарб знайшли ще кілька років тому, але оприлюднити результати розкопок вирішили лише зараз. Увесь цей час реставратори очищали монети і займалися консервацією їх стану.

Сам скарб знайшли в ущелині скелі, розташованої поруч з древньою фермою. Остання, як показали розкопки, була дуже великою. Припускають, що її власник і сховав свої гроші.

«Схованка свідчить про те, що власники маєтку місяцями збирали свої доходи і, врешті-решт, покинули будинок з невідомої причини. Можливо, господар ферми закопав свої гроші в надії повернутися пізніше і забрати їх, але, на жаль, так і не повернувся. Нам же приємно думати про те, що цей скарб чекав понад 2000 років, поки ми його не знайшли», – сказав керівник розкопок Авраам Тенделер.

Авраам Тендлер додав, що маєток використовувалося протягом усього ранньоримського періоду. Про те, що сталося з ним згодом, теж можна припускати за непрямими фактами.

Наприклад, вчені вважають, що жителі цього маєтку могли бути учасниками першого повстання євреїв проти римлян, що спалахнула у 66 році нашої ери. На деяких монетах, знайдених на фермі, знайшли  написи «Другий рік» та «Свобода Сіону». Перший напис означає другий рік повстання, а другий – гасло тодішнього повстання.

«Схоже, місцеві жителі не втрачали надії здобути незалежність від Риму і були добре підготовлені до боротьби під час повстання Бар-Кохби. Під час розкопок ми знайшли свідчення того, що незадовго до повстання жителі маєтку по всьому периметру будівлі заклали входи в кімнати великими каменями, щоб створити укріплений бар’єр. Крім того, ми виявили приховані печери, висічені в скелі під підлогою. Ці комплекси були пов’язані між собою серією тунелів, резервуарів з водою, ям для зберігання продуктів і потаємних кімнат», – додав Авраам Тендлер.

Читайте також