Сонячне затемнення-2021: коли відбудеться і як правильно дивитися

Сонячне затемнення-2021: коли відбудеться і як правильно дивитися

Перше цьогорічне сонячне затемнення відбудеться 10 червня. Сочатку його побачать жителі Канади та Арктики, а пізніше – всі інші. Загалом воно буде помітне у 60 країнах. У більшості з них затемнення буде частковим, зокрема, і в Україні

Кільцеве сонячне затемнення відбувається так само як і повне, утім Місяць при цьому знаходиться на більшій відстані від Землі, тому не затуляє Сонце повністю.

У Києві затемнення можна буде побачити з 13:26. Максимальна фаза буде о 14:15, закінчиться — о 15:03. Місяць закриє Сонце на 12%. У прямому ефірі явище можна подивитись тут.

За словами астронома Миколи Тищука, щоб побачити природне явище, можна використати темне або закопчене скло. Він наголосив, що предмет має бути прозорим, утім обов'язково затемненим, щоб не пошкодити сітківку ока. Це навіть може бути плівка від фотоапарата, утім не біноклі або телескопи.

" Також важливо, що на самопочуття людей, сонячне затемнення жодним чином не впливає. З фізичних явищ зміняться гравітаційні показники, але організм людини це не відчує, їх зафіксує лише високоточне обладнання", — додав він.

 

Цьогоріч відбудеться два сонячних затемнення. Наступне – 4 грудня, і його спостерігатимуть жителі Південної півкулі.

Читайте також