Скандал із найстарішою українською мамою: це не її дочка

Скандал із найстарішою українською мамою: це не її дочка

Над найстарішою породіллею України – 75-річною Валентиною Підвербною з Чернігова знову нависла загроза втратити доньку.

Уродженка Харкова Оксана Спектор, яка нині живе в Ізраїлі, подала позов з вимогою визнати її матір’ю 10-річної Анни-Марії, яка була зачата методом штучного запліднення.

У Новозаводському районному суді Чернігова вже відбулося підготовче засідання. Позов прийнято до розгляду. Все має вирішити генетична експертиза, але… за Валентиною Підвербною залишено право відмовитися від неї.

Що говорить у таких випадках закон і що відомо про безпрецедентний позов, з'ясовувала "КП в Україні".

Немає сенсу в порушенні, коли є донорський банк

Зав’язка цієї історії може бути сюжетом для мелодрами. На початку 2021 року Оксана Спектор переглядала передачу про дитину, народжену від найстарішої української мами, і, як кажуть, серце тьохнуло. Анна-Марія здалася Оксані до болю схожою на її рідну дочку, та й на інших родичів теж. Навіть хвороби дівчинки, про які говорили з телеекрану, нібито збігалися зі спадковими.

Жінка згадала, як залишала в Україні на зберігання свої яйцеклітини, і запідозрила, що їх могли використовувати як донорські для 65-річної Валентини Підвербної у 2011 році.

Принаймні так історія виглядає зі слів адвоката Сергія Вольфовського, який захищає інтереси Спектор. Де зберігалися яйцеклітини, юрист не каже, посилаючись на небажання клієнтки розголошувати подробиці.

Тим часом відомо, що дитину Валентина Підвербна зачала у столичному Інституті генетики репродукції.

- Програма донорства яйцеклітин схожа на програму донорства сперми. Жінка здає свій біоматеріал та підписує дозвіл на його використання. Але якщо клітини здаються на зберігання, це приватна власність, лікарі не мають права нею розпоряджатися, - каже експерт з медправа Андрій Швець. - Теоретично можна припустити, що для підсадки використовувалися клітини з банку зберігання, технічно це просто зробити: взяти, і все. Але в кожній клініці має бути донорський банк, і немає сенсу йти на порушення, яке може розкрити генетична експертиза.

На проведенні експертизи ДНК і наполягатиме Оксана Спектор. Виходячи з рішення Новозаводського районного суду Чернігова, у позові містяться вимоги визнати її матір’ю дівчинки та внести зміни до актового запису про її народження. Вимог передати Анну-Марію на виховання немає. Або поки що немає…

Від героїні до ізгоя

Материнство Підвербної – це шлях від слави до скандалів. Коли стало відомо, що 65-річна пенсіонерка сім років збирала гроші на зачаття, харчуючись однією картоплею та чорним хлібом, суспільство розчулювалося, плакало і аплодувало. До Валентини такі пізні пологи були лише у двох жінок на планеті!

Ставши героїнею Книги рекордів України, отримавши тисячі привітань та захватів, Підвербна несподівано стала об’єктом пильної уваги та здивування. Вона охоче брала допомогу, але нікого не пускала до себе на поріг. Оберігала доньку від чужих очей, навіть лікарів та соцпрацівників, не давала дівчинці грати з дітьми, коли та почала підростати, і навіть не хотіла віддавати до школи.

Жителі Чернігова обурювалися, що в холод і спеку пенсіонерка занадто сильно кутає доньку, що дівчинка мало рухається, погано каже, зате добре чує нецензурну лайку, якою дбайлива мама нагороджувала перехожих, що не догодили їй.

Питання про позбавлення Підвербної материнських прав активісти порушували кілька разів. У 2020 році навіть написали скаргу в Мінсоцполітики, що пенсіонерка використовує доньку для жебракування.

Щоправда, у поліції такі факти не підтвердили, і служба у справах дітей стала на бік мами.

- Валентина Підвербна гіпертрофовано любить доньку, але це не привід, щоб забирати у неї дитину. Дівчинка вчасно пішла до школи, перебуває під наглядом лікарів. За мамою та донькою стежать соціальні служби, сім'я на постійному контролі у місцевої влади, - сказали тоді у Чернігівській облдержадміністрації.

Наразі позиція чиновників не змінилася.

– Сім'я залишається на контролі, скарг на маму немає, – кажуть в службі у справах дітей Чернігівської міськради. - Мама виконує свої обов'язки, наскільки може. Немає підстав говорити про те, що її потрібно позбавляти прав на дитину.

Майбутній суд у мерії коментувати відмовляються. Та й справді, не їхнє це питання.

Відмова не на користь сторони

Про те, що пережила Підвербна, дізнавшись про претензії чужої жінки на обожнювану дочку, можна лише здогадуватися. З журналістами Валентина не спілкується, на підготовче засідання не прийшла. Адвокат Валентина Роговець, яка представляє інтереси Підвербної, теж відмовилася від коментарів, доки не уточнить позицію з клієнткою. Але погодилася відповісти на запитання, що буде, якщо суд таки призначить ДНК-експертизу у цій незвичайній справі.

- Моя клієнтка має повне право відмовитися, щоб її доньку піддавали експертизі. Це у кримінальному процесі процедура за рішенням суду може бути примусовою, а у цивільній справі не може, – сказала юрист.

Чи це означає, що Анна-Марія напевно залишиться з мамою? Ні, загадувати не можна.

- У Цивільному кодексі записано, якщо сторона ухиляється від проведення експертизи, то це свідчить не на її користь, - каже фахівець із сімейного права Кирило Фесенко. - У мене була подібна справа: чоловік, спираючись на подібність, наполягав на своєму батьківстві, а жінка протестувала. Вона відмовилася привести дитину на експертизу, і суд визнав позивача її батьком.

Щоправда, у тому випадку між сторонами суперечки була фізична близькість. У нашій справі аргументів у «другої» мами Анни-Марії, крім зовнішності, начебто немає. Але ніде й не написано, що вони мають бути…

 

Читайте також