Що потрібно і не потрібно возити в автомобілі в умовах війни

Що потрібно і не потрібно возити в автомобілі в умовах війни

Коли в країні війна, мирним громадянам найкраще дотримуватися вказівок влади, а її представники радять залишатися вдома. Але ж багатьом із нас треба дістатися кудись – до того ж будинку, наприклад – власним транспортом. У таку пору кожна поїздка може виявитися незвичайною, тому бажано додатково укомплектувати машину, пише Auto24 .

Сувора реальність воєнного часу може вплинути як на автомобіль, так і на його пасажирів. Відповідно комплект додаткових аксесуарів стосується з одного боку машини та її здатності продовжувати рух, а з іншого – безпеки пасажирів.

«Екстремальний» набір у кожного водія свій, але є певний доцільний мінімум, якого слід дотримуватися. Армійський казанок – не дуже вдала ідея

Що взяти в машину у воєнний час

Для людей

  • Ковдра на випадок затримки у дорозі – надворі зима.
  • Аптечку з розширеним комплектом коштів (згідно з рекомендаціями МОЗ України).
  • Воду із розрахунку 1 – 3 л на особу.
  • Заряджання для телефонів, включаючи живлення від розеток автомобіля.
  • Ліхтарик на випадок затримки чи ремонту у дорозі.

Для автомобіля

  • Додатковий запас палива у каністрі.
  • Повноцінне запасне колесо, а краще два. Покриття доріг може бути пошкоджене або засмічене гострими уламками, що збільшує можливість пошкодити шини.
  • Туристичну лопатку – наприклад, на випадок застрявання машини під час об'їзду на путівці; вона ж може бути зброєю при захисті від мародерів.
  • Якщо машина не нова, не завадить невеликий запас робочих рідин – антифризу, олії, гальмівної рідини.
  • Міцний трос буксирний. Дуже бажано, щоб це був справді міцний трос. Адже якщо вас тягтиме стороння машина, немає гарантій, що її водій має достатньо вміння та старанності, щоб не порвати дешевий китайський шнурок, який ми часто возимо у багажнику під виглядом троса.

Однак, крім аксесуарів, якими бажано доукомплектувати машину для поїздок у смутні часи, є певні речі, які навпаки не бажано мати в цивільному авто, що експлуатується в умовах воєнного стану.

Що не можна возити в машині у воєнний час

  • Не варто возити зброю, якщо ви не військовий і не маєте стійких навичок його використання. А також якщо воно не зареєстроване. Його наявність може віднести вас у очах патрульних на блокпостах до категорії ворогів, диверсантів, агентів тощо.
  • Занадто великий ніж або ніж з ознаками бойового – довжиною понад 8 – 9 см, товщиною леза понад 2,5 мм та з характерною канавкою на лезі. Він може викликати надмірну увагу до вас з боку представників силових структур у разі огляду машини, дуже можливої ??під час воєнного стану.
  • Погано, якщо десь у вашому багажнику завалюється будь-який військовий атрибут – гільза (навіть від мисливського патрона), тактичні рукавички, черевики-берці, фляга «з військторгу» тощо.
  • Сумки та рюкзаки в багажнику теж не повинні бути військового типу (так звані тактичні) – це теж може викликати підозри у вашій приналежності до якогось війська. Це ж стосується одягу
  • Пальне або іншу горючу рідину у скляній або неміцній тарі. За можливих різких еволюцій машини така «упаковка» може пошкодитися, пальне пролитися і стати причиною великої пожежі.

А взагалі, майте на увазі, що крім загрози обстрілу, на військових дорогах є ще один вид небезпеки - від злих або просто нерозумних людей, які бажають скористатися ситуацією і нажитися на мандрівниках або просто утвердитися у своїх амбіціях.

Рекомендація

Вирушаючи в дорогу в дні, коли в країні йдуть бойові дії, добре обміркуйте маршрут. Максимально заправте машину. Врахуйте можливі перешкоди як блокпостів, зруйнованих мостів тощо. Ще вдома прокладіть резервні маршрути - в об'їзд проблем, які можуть статися у подібних об'єктів. У воєнний час навігатори (навіть на онлайн, мобільних телефонах) можуть надавати неправильну інформацію, адже вона постійно змінюється. Намагайтеся не їздити повз розташування військових частин, аеродромів, телевеж та інших об'єктів стратегічно важливої ??інфраструктури

Читайте також