Що було б, якби Земля оберталася в інший бік

Що було б, якби Земля оберталася в інший бік

Якби Земля оберталася у протилежному напрямку, то повітряні потоки та океанські течії також змінили б напрямок. Хоча середньорічна температура залишиться майже колишньою, основні океанські течії перемикнуться з Атлантичного на Тихий океан. І це різко змінить клімат планети.

В результаті приблизно чверть усіх пустель в Африці та Євразії зникне, їм на зміну прийдуть ліси чи луки. Наприклад, пустеля Сахара та пустеля Каліфорнії стануть дуже вологими місцями. Джунглі басейну Амазонки та її мальовнича краса перетворяться на посушливу пустку, російські степи, навпаки, пахнутимуть багатством рослин, а північно-західна Європа страждатиме від особливо суворих зим.

Що було б, якби Земля оберталася в інший бік 2

Земля обертається з величезною швидкістю, у районі екватора вона становить 1600 км/год. Варто врахувати, що в момент, коли Земля почне обертатися в протилежному напрямку, все, що не прикріплене до землі, полетить зі швидкістю 3200 км/год. Ці сили викличуть, наприклад, гігантські цунамі.

Без обертання людство теж чекає на катастрофу. Той бік Землі, який звернений до Сонця, згорить від високих температур, а темний – замерзне.

Що було б, якби Земля оберталася в інший бік 3

Швидкість обертання Землі з часом уповільнюється. За даними: сьогодні це на 1,7 мілісекунди повільніше, ніж сторіччя тому. Це не проблема, тому що потрібно більше трильйона років, щоб наша Земля повністю перестала обертатися.

Читайте також