Росія окупувала український інтернет у Херсоні

Росія окупувала український інтернет у Херсоні

Захоплення контролю над серверами, кабелями та вежами стільникового зв’язку — все це класифікується як критично важлива інфраструктура — яка дозволяє людям вільно виходити в Інтернет, і вважається одним із перших кроків для русифікації окупованих територій.

З кінця травня 280 000 людей, які живуть в окупованому Херсоні та його околицях, стикаються з постійними перебоями в роботі Інтернету, оскільки інтернет-провайдери змушені перенаправляти свої сигнали через російську інфраструктуру. За словами українських високопосадовців та за підсумками технічного аналізу, багато українських інтернет-провайдерів тепер змушені співпрацювати з російськими провайдерами і наражати клієнтів на стеження й цензуру. Про це йдеться в аналітичній публікації Wired, повідомляє Foreign Ukraine.

За словами офіційних осіб, інтернет-компаніям наказали змінити маршрути з’єднань під наглядом російських окупаційних сил або повністю відключити сигнал. Крім того, в регіоні поширюються нові небрендовані SIM-картки для мобільних телефонів із використанням російських номерів, що ще більше підштовхує людей до російських мереж. Захоплення контролю над серверами, кабелями та вежами стільникового зв’язку — все це класифікується як критично важлива інфраструктура — яка дозволяє людям вільно виходити в Інтернет, і вважається одним із перших кроків для русифікації окупованих територій.

«Ми розуміємо, що це грубе порушення прав людини, оскільки весь трафік контролюватиметься та відстежуватиметься російськими спецслужбами, а окупанти обмежуватимуть доступ до інформаційних ресурсів, які поширюють достовірну інформацію», – заначив Віктор Жора, заступник голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації.

«Херсонтелеком» вперше переключив свій інтернет-трафік на російську мережу 30 квітня, а пізніше більшу частину травня переключався на українські з’єднання. Однак із 30 травня ситуація, схоже, змінилася назавжди. Весь трафік «Херсонтелекому» тепер спрямовується через Miranda Media, кримську компанію, яка пов’язана з російським національним оператором зв’язку «Ростелеком». (Miranda Media була створена після того, як Путін анексував Крим у 2014 році). Наступного дня після того, як «Херсонтелеком» здійснив останній перехід, підконтрольне державі російське ЗМІ РІА «Новости» заявило, що Херсонська та Запорізька області офіційно переходять на підключення до російського інтернету — кількома днями раніше видання повідомило, що регіони також збираються використовувати російський телефонний код – +7.

Жора каже, що в окупованих областях України, включаючи Херсонську, Луганську, Донецьку та Запорізьку, існує близько 1200 різних інтернет-провайдерів.

«Ми розуміємо, що більшість із них змушені підключатися до російської телекомунікаційної інфраструктури та перенаправляти трафік. На жаль, є випадки масової маршрутизації трафіку українських операторів російськими каналами», – каже Лілія Малон, уповноважений Національної комісії державного регулювання у сфері електронних комунікацій.

Технічний аналіз підтверджує, що з’єднання перемикаються. Інтернет-моніторингова компанія Cloudflare більше двох тижнів у червні спостерігала за трафіком «Херсонтелекому», що проходить через Miranda Media.

З початку путінської війни у ??лютому загальноприйнятою тактикою стало порушення чи відключення інтернет-інфраструктури, адже контроль над потоком інформації – потужна зброя. Російські ракети зруйнували телевежі, кібератака на супутникову систему вплинула на всю Європу, а дезінформація намагалася зламати український дух. Незважаючи на часті відключення Інтернету, багата екосистема інтернет-компаній України згуртувалась, щоб утримувати людей в онлайн-режимі. У той час, як українські війська успішно проводять контратаки проти російської окупації на півдні країни, Херсон залишається під контролем РФ.  

«Одна річ — захопити місто та контролювати лінії постачання до міста, потік їжі чи палива. А інша річ – контроль доступу до Інтернету та можливість маніпулювати доступом до Інтернету на окупованій території — це «новий фронт» у конфлікті», — каже Девід Белсон, керівник відділу аналізу даних у Cloudflare.

Існує кілька способів, якими росіяни захоплюють інтернет-системи. По-перше, є фізичний доступ – війська захоплюють техніку. Представники двох найбільших інтернет-провайдерів України, «Київстар» та Lifecell, заявляють, що їхнє обладнання в Херсоні було відключено російськими окупаційними військами, і вони не мають доступу до відновлення чи ремонту обладнання. (Всю війну інтернет-інженери працювали під обстрілами, ремонтуючи пошкоджену техніку). 20% телекомунікаційної інфраструктури по всій Україні пошкоджено або знищено, а десятки тисяч кілометрів оптоволоконних мереж не працюють.

Щойно російські сили отримують контроль над обладнанням, вони наказують українському персоналу переналаштувати мережі на Miranda Media.

«У разі, якщо місцеві співробітники цих інтернет-провайдерів не хочуть допомагати їм з реконфігурацією, вони можуть зробити це самі. Ми сподіваємося, що найближчим часом зможемо звільнити ці землі, і цей тимчасовий період шантажу операторів пройде», – каже Жора.

Коли на початку травня Дмитро Гудзь, власник «Херсонтелекому», вперше переключив своє з’єднання на «Міранду Медіа», він стверджує, що одні клієнти дякували йому за те, що він виводив людей в інтернет, а інші критикували за підключення до російського сервісу.

Росія також намагається контролювати мобільний зв’язок. Останніми тижнями в Херсоні виникла нова загадкова мобільна компанія. У продажі з’явились порожні SIM-картки, повністю білі і без маркування. Про SIM-картки відомо небагато; проте мобільна мережа, мабуть, використовує російський префікс +7 на початку номера.

«Росіяни розуміють, що вони опиняться у невигідному становищі, якщо продовжать користуватися українськими мобільними мережами», — каже Кетал МакДейд, технічний директор компанії Enea Adaptive Mobile Security.

Компанія бачила, як два сепаратистські оператори мобільного зв’язку в Донецьку та Луганську розширили територію, яку вони обслуговують, на нові окуповані території.

У той час як більшість країн накладають обмеження на доступ до веб-сайтів, кілька авторитарних країн, включаючи Китай, Північну Корею та Росію, жорстко обмежують доступ людей.

У Росії існує велика система інтернет-цензури і стеження, яка останніми роками розширюється у міру того, як країна намагається реалізувати суверенний інтернет-проект, який відрізає її від решти світу. Систему оперативно-розшукової діяльності країни можна використовувати для читання електронної пошти людей, перехоплення текстових повідомлень та спостереження за іншими повідомленнями.

«Російські мережі повністю контролюються російською владою і перенаправлення інтернету на окуповані українські території має на меті поширення «кремлівської пропаганди» та створення в людей враження, що українські збройні сили залишили їх», – зазначає Малон.

 

В основі перенаправлення лежить Miranda Media, оператор у Криму, який з’явився після анексії регіону у 2014 році. Серед його «партнерів» – ФСБ і Міністерство оборони Росії.

«Лише у 2017 році Крим був повністю відключений від українського трафіку. А зараз, наскільки мені відомо, там лише російський трафік», — каже Ксенія Єрмошина, доцент-дослідник Центру Інтернету та суспільства та афілійований науковий співробітник Citizen Lab.

У січні минулого року Єрмошина та її колеги опублікували дослідження про те, як Росія взяла під свій контроль інтернет-інфраструктуру Криму.

Після анексії Криму у 2014 році, російська влада проклала два нові інтернет-кабелі вздовж Керченської протоки, де вони з’єднуються з Росією. Цей процес тривав три роки — те, що Єрмошина називає «моделлю м’якого заміщення», коли з’єднання передаються повільно з часом. З того часу в Росії були розроблені досконаліші системи управління інтернетом.

«Цілком імовірно, що перенаправлення інтернету в Херсоні та прилеглих районах розглядається російською владою як ключовий крок у спробі узаконити окупацію. Поряд із перенаправленням інтернету в Херсоні та інших регіонах, російські чиновники почали роздавати російські паспорти. Вони стверджують, що невдовзі у Херсоні відкриється російський банк. І цей регіон було переведено до часового пояса Москви. Багато кроків перегукуються з тим, що раніше відбувалося у Криму, Донецьку та Луганську. Росія ясно дає зрозуміти, що вони тут надовго і контроль над інтернетом – ключ до цього. Вони будують плани на довгострокову окупацію», – каже Олена Леннон, український ад’юнкт-професор політології та національної безпеки в Університеті Нью-Хейвена.

Читайте також