Реабілітація

Реабілітація "постковідного" синдрому – безкоштовна, але кошти на цю програму Національна служба здоров’я ще не надала

Людей, які перехворіли на коронавірус, нерідко турбує ще й "постковідний" синдром. Усе частіше лікарі спостерігають пацієнтів, які скаржаться на збої у роботі дихальної, серцево-судинної систем, тривогу та порушення сну. При цьому, зазначають пацієнти, до коронавірусу скарг на роботу цих органів вони мали.

Щоб допомогти недужим, Міністерство охорони здоров’я ініціювало надання постковідної реабілітації у санаторних закладах, які нині через пандемію повноцінно не функціонують. Тим часом на Рівненщині є заклад, який ось уже півроку реабілітує пацієнтів після коронавірусу. Сосновий ліс, сто гектарів озера і майже дві сотні процедур, зізнались відвідувачі здравниці, роблять дива.

Після перенесеного коронавірусу Іван Федоришин відчуває хронічну втому, не може заснути. А ще чоловіка повсяк час кидає у холодний піт.

- У грудях відчуваю, що сидить та біда досі. "Крутять" суглоби. Я молода людина, мені лише 39 років, а почував себе на 70, - зізнається Іван.

А 68-річний Володимир Синчишин із Києва. У минулому спортсмен. Із коронавірусом чоловіка швидкою забрали до лікарні просто з роботи. Після лікування коронавірус нагадував про себе збоями роботи серця. Як й Іван, пан Володимир у санаторії "Червона калина" проходить реабілітацію за "постковідною" програмою.

- За два тижні в мене на ногах набряки зійшли. Я вже можу спокійно підійматись на другий – третій поверх, - каже Володимир Синчишин.

На території санаторію 12 гектарів дендропарку. Тут хвойний ліс, а поруч – сотня гектарів озера. Серед природної тиші та спокою – мінізоопарк. Та найцінніше – майже дві сотні процедур, з яких і розробили "постковідну" програму.

- Це і басейни, різноманітні ванни, душі, підводні душ-масажі, гідропатія. У нас чудовий басейн з мінеральною йодобромною водою. Також пропонуємо комплекс теплолікувальних процедур – це озекарити, грязелікування, глинотерапія. Є в нас і різноматні види масажу: як лікувальні, так і релакс-масажи. Також пишаємось нашою територією, на якій приємно гуляти і дихати свіжим повітрям, - каже заступник головного лікаря санаторію "Червона калина" Ірина Пендела.

Для відновлення сну лікарі рекомендують аромотерапію. Сеанс триває півгодини. Після бронхітів та пневмонії – терапію житом! Це коли людина лягає на підігріте жито і лежить так протягом 20 хвилин. Усі процедури, харчування та проживання у санаторії – для пацієнтів після коронавірусу безкоштовні, якщо реабілітація відбувається за рахунок Фонду соціального страхування.

- Якщо людина вже перехворіла на коронавірус, вона звертається через свого лікаря у Фонд соціального страхування. І не закриваючи лікарняний, приїжджає до нас в санаторій на 18, 21 чи 24 дні. За перебування нічого не платить, - констатує голова правління санаторію "Червона калина" Ярослав Сивий.

Реабілітація після "ковіду" – дорога, кажуть у Рівненському обласному управлінні охорони здоров’я. Фінансувати її може Національна служба здоров’я. А надавати таку допомогу пацієнтам зможуть державні санаторні заклади.

- МОЗ ініціювало створення робочої групи, яка напрацювала стандарти надання реабілітаційної допомоги. Чекаємо, щоб Національна служба здоров’я ініціювала вимоги до пакету послуг, щоб почати його фінансувати, - каже заступник керівника управління охорони здоров’я в Рівненській області Олена Гандзюк.

Нині чиновники вивчають, які заклади зможуть відповідати вимогам Національної служби здоров’я та готові працювати у цьому напрямку. Також поки що невідомо, скільки саме пацієнтів потребують реабілітації.

- Адже ми не можемо відкрити 12 санаторіїв, коли реабілітації потребуватимуть лише 120 людей і навпаки – не можемо відкрити один, коли пацієнтів буде багато. Необхідно виходити ще із потреби, - додає Олена Гандзюк.

Відтак, чиновники радять зі скаргами на "постковідний" синдром звертатись до сімейних лікарів. Щоправда, коли саме запрацює програма з реабілітації, фінансована Національною службою здоров’я, поки невідомо.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також