Обурені тарифами, мешканці Нової Українки зібрали схід села

Обурені тарифами, мешканці Нової Українки зібрали схід села

Мешканці Нової Українки Рівненського району обурені зростанням вартості комунальних послуг після приєднання села до Олександрійської громади. На їхню думку, місцеве комунальне підприємство не мало права починати обслуговувати їхні комунікації. Тож люди зібралися на схід села, аби погодити вимоги до керівництва громади.

Усього на збори прийшли майже півтори сотні людей. Кажуть, це вперше так за 25 років.

- Раніше ми платили за воду, яку постачали до будинку, 14 гривень на одну людину, яка проживала і користувалася цією водою. Віднині, коли організувалося ОТГ, не питаючи людей, на роблячи сходу села, оголосили платити за воду 86 гривень за одну людину. Вивіз сміття оплачували з бюджету сільської ради, ось коли організувалася ОТГ – в примусовому порядку з кожного члена сім’ї вони встановлюють по 21 гривні, – розповідає жителька с.Нова Українка Ніла Нагорнюк.

Водогін і башти колись облаштовував колгосп, за підведення труб до будинків платили люди. Вони звикли самотужки вирішувати пов’язані з комунікаціями проблеми. На думку присутніх, комунальники неправомірно взялися їх обслуговувати. І це вплинуло на тариф.

- Це комунальне підприємство "Вольфарт" – воно було створено ще до нас, Олександрійською сільською радою. Відповідно до тарифів – не ми їх розробляли, у всій Олександрійській сільраді приблизно одні й ті самі тарифи, – коментує голова Олександрійської громади Олександр Гуц.

Представники ініціативної групи кажуть: вивчали, яким би мав бути тариф на комунальні послуги. І суми в них вийшли менші.

- Ми зустрічалися з директором КАТП-1728. Це підприємство згодне вивозити сміття за 13,08 грн. За водопостачання, ми зробили розрахунки, включаючи хронометраж лічильників, які закачують у водонапірні башти, плюс обслуговування на випадок прориву та інші витрати, - у нас виходить 24,90 грн, – розповідає голова зборів Михайло Гавлітін.

Присутні підписалися під зверненням до керівника Олександрійської громади. Вони наполягають, щоб через 15 днів їм надали обґрунтування тарифів.

- Але сьогодні вже вирішили і доручили посадовій особі п. Гуцу відкрити спецрахунок на територіальну громаду села Нова Українка, де ми будемо прозоро бачити, що гроші використовуються за цільовим призначенням, – додає Михайло Гавлітін.

Голова громади Олександр Гуц пояснює, що не знає юридичного механізму відкриття спецрахунку для села. Одним з варіантів вирішення конфлікту він бачить створення новоукраїнцями власного комунального підприємства.

За повідомленням UA: Рівне-Суспільне

Читайте також