Помер після обстеження у лікарні: халатність лікарів чи нещасний випадок?

Помер після обстеження у лікарні: халатність лікарів чи нещасний випадок?

У Рівненській обласній клінічній лікарні під час планового обстеження стало погано чоловікові. Він раптово впав у кому і, на жаль, з неї уже не вийшов. Рідні померлого в усьому звинувачують лікаря, який його оперував, пише Рівне1.

"Вбили мого тата у Рівненській обласній клінічній лікарні. Здоровий чоловік, якому було 47 років, прийшов на обстеження за направленням ВЛК.

21 червня о 9.40 тато пішов в операційну. Під час втручання о 10.20 відбулась зупинка дихання. Тато відразу впав у кому. Йому відразу зробили КТ і внаслідок цього виявили ішемічний інсульт двох півкуль та набряк мозку.

Лікар, який не мав права проводити ендоваскулярні втручання, не зробивши жодних перевірок на протипоказання та не перевіривши реакції на алергію на препарат, двічі ввів його у судини мозку. Перед процедурою не дав документа для ознайомлення тату і він нічого не підписував, не давав на це згоди.

Лікар Олександр Погребняк, який проводив втручання, сказав, що буде все добре, це лише обстеження. 24 червня о 17.11 тата не стало після третьої зупинки серця…

…Нам протягом трьох днів казали, що стан тата стабільно-тяжкий, що є лише набряк мозку і потрібно його зменшити, щоб відновилось дихання.

Та на третій день нам черговий лікар сказав, що тата відразу підключили до апарата для підтримки органів. Ще 21 червня нам просто брехали, щоб зняти з себе вину.

Лікар, який проводив втручання, протягом всього часу не відповідав на наші дзвінки, не був присутній протягом трьох днів біля тата. Ми наполягали на консиліумі лікарів. Вони зібрались лише на третій день. Лікарі, які були на процедурі, не прийшли. Відповідно інші лікарі не могли зрозуміти повної картини, що відбувалось…"

Такий допис у соціальній мережі інстаграм у себе на сторінці опублікувала донька померлого чоловіка.

У медзакладі кажуть, за словами лікаря він усе робив правильно.

- Згідно з історією хвороби, і те, що пояснював лікар – все робили правильно, відповідно до стандартних операційних процедур, - каже директор Рівненської обласної клінічної лікарні Віктор Ткач.

Та все ж там проводять службове розслідування. Найперше вивчають медичну документацію. І якщо виявиться, що лікар чи медичний персонал винний у смерті пацієнта вони понесуть покарання, кажуть в обласній лікарні.

Опісля внутрішнього службового розслідування у медзакладі перевірку проведуть в обласному департаменті цивільного захисту та охорони здоров’я.

- Усі документи разом з висновками комісії передадуть у департамент. Тоді буде призначено проведення клініко-експертної оцінки, - говорить керівник департаменту Олег Вівсянник.

Втім він не виключає, що скоріш за все, вони будуть звертатись до департаменту в іншій області, щоб там не упереджено провели клінічно-експертну оцінку, щоб уникнути якихось домовленостей.

Тим часом рідні чоловіка уже написали заяву в поліцію та скаргу в Міністерство охорони здоров’я України. Хочуть аби винні у смерті їхнього тата та чоловіка були покарані.

- До поліції звернулася 46-річна мешканка села Башарівка Дубенського району із заявою про те що у лікарні помер її чоловік після обстеження. Вона вважає, що лікарі неналежно надали допомогу її чоловіку, внаслідок чого він 24 червня помер, — зазначили у відділі комунікації ГУ Нацполіції у Рівненській області.

За цим фактом відкрили кримінальне провадження. Поліцейські розслідують неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником.

 

Читайте також