Після аварії на «Рівнеазоті» загрози населенню немає

Після аварії на «Рівнеазоті» загрози населенню немає

З моменту отримання інформації про аварію на ПрАТ «Рівнеазот» фахівці групи хімічної розвідки Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України безперервно проводять моніторинг стану повітря.

Починаючи із 18.00 вівторка, декілька разів у різних точках Рівного та села Городок проводили дослідження за 5 забруднюючими речовинами – азоту діоксиду, азоту оксиду, аміаку, ангідриду сірчистого, вуглецю оксиду.

«Усі зафіксовані показники у житловій забудові - у кілька разів нижчі за гранично допустимі норми. Відповідно, після надзвичайної ситуації на ПрАТ «Рівнеазот» медико-екологічні загрози для жителів Рівного та області  відсутні», - зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

За словами головного санітарного лікаря області Романа Сафонова, зменшенню концентрації шкідливих речовин спряли погодні умови, зокрема дощ, тому повітря було чистішим, ніж зазвичай у цю пору.

«Ситуацію і далі продовжуємо відстежувати. Наразі моніторимо стан повітря на території підприємства», - додав Роман Сафонов.

Також стан повітря досліджував і Рівненський обласний гідрометцентр. Окрім контролю на стаціонарних постах Рівного, експерти виїжджали за напрямком ходу вітру – в прилеглих селах до підприємства ПрАТ «Рівнеазот». Перевищень зафіксовано не було.

Відповідно до наказу МОЗ України від 14.01.2020 №52 «Про затвердження гігієнічних регламентів допустимого вмісту хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць, гранично допустимі максимально разові концентрації у жодній точці житлової забудови за дослідженими речовинами не перевищуються та становлять для азоту діоксиду – 0,2 мг/м3, азоту оксиду – 0,4 мг/м3, аміаку – 0,2 мг/м, ангідриду сірчистого – 0,5 мг/м3 , вуглецю оксиду – 5 мг/м3.

Читайте також