Після 30-ти відстрочки не буде

Після 30-ти відстрочки не буде

У Верховну Раду внесли законопроєкт, що скасовує відстрочку від мобілізації тим, хто здобуває другу освіту після 30 років. Три народні депутати України запропонували додати кілька абзаців до статті 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

"Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній Законом України "Про освіту", якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку, а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти", — сказано у тексті законопроєкту № 9672.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що з початком повномасштабного вторгнення Росії українці почали зловживати цією нормою закону, щоб уникнути мобілізації.

Нардепи зазначили, що "спостерігається суттєве збільшення чисельності вступників у порівнянні з минулим 2022 роком". У 2022 році до закладів освіти зараховано 106 771 чоловіків призовного віку, які розпочали здобувати другу освіту. У 2023 році станом на 28 серпня чисельність таких вступників вже становить 74 059.

Ініціаторами законопроєкту стали представник президента у парламенті Федір Веніславський, нардеп від групи "За майбутнє" Ірина Констанкевич та "слуга народу" Мар’яна Безугла.

 Федір Веніславський заявив в інтерв’ю "Українським новинам", що серед основних зловживань для ухилення від мобілізації є отримання вищої освіти повторно. З перших днів повномасштабної війни різко збільшилась кількість абітурієнтів 30-35 років, котрі “почали раптом здобувати знання на денній формі навчання”. Веніславський заявив, що “абсолютно справедливо в умовах війни” обмежитися однією вищою освітою.

Читайте також