Отруїлась чи була п’яною? Конфлікт у дитсадку Бармаків

Отруїлась чи була п’яною? Конфлікт у дитсадку Бармаків

Напівпритомна вихователька і поруч голодні діти. Таку картину застали у садочку «Джерельце», що у селі Бармаки, що поруч Рівного, батьки. На вулиці ж, запевняють мами покинутих напризволяще малюків, вони бачили і няню цього садочка. Сумнівів у тому, що обидві жінки вживали алкоголь у робочий час, у батьків немає. Мовляв, у їхній присутності жінка повідомила медиків, що випила дві пляшки коньяку. Натомість нині у виховательки, а вона водночас є ще й завідувачкою сільського садочку, інша версія. Спочатку жінка запевняла: в неї харчове отруєння та нині пішла на лікарняний ніби то із гіпертонічним кризом.

Бутерброди, суп із меню дошкільнят та склянки. Коньяку там уже немає, лише лимони. А поруч четверо малюків. Усі від трьох до п’яти років – скаржаться, що нічого не їли, окрім смаженої яєчні на сніданок. Таку картину застали у садочку «Джерельце» батьки, які під вечір прийшли за дітьми до закладу і усе зняли на відео. У напівпритомному стані на стільці біля робочого столу - вихователька садочку Джерельце. Пані Наталія тут же і завідувачкою працює. Мами, які побачили таку картину, запевняють: біля садочку бачили і няню. Жінка просто лежала під парканом.

- Я спершу подумала, що їй стало зле. Може, думаю, впала і не може встати. Але коли підійшла ближче, то зрозуміла, що няня була п’яною, - на умовах анонімності розповідає мама одного з дошкільнят. До завідувачки викликали чоловіка та матір. Чоловік зателефонував на швидку. Мовляв, дружина отруїлась.

- Коли бригада приїхала на місце виклику, жінка сиділа за столом і плакала. Мовляв, посварилась із чоловіком, а потім отруїлась якимись несвіжими продуктами. Її оглянули. Артеріальний тиск пацієнтки був нормальний, частота серцевих скорочень теж. Було виставлено діагноз гостре харчове отруєння, гастроектерит. Лікар запропонував пацієнтці госпіталізацію. Втім, вона категорично відмовилась, - розповідає заступник керівника Рівненської обласної екстреної медичної допомоги Олег Ушкенвич.

- Коли приїхала "швидка", медики виховательку запитали: що вживали? Вона сказала: коньяк. Запитали скільки. Сказала: дві пляшки. Я це чула, - додає мама дошкільняти.

Нині садочок працює. Втім, журналістам тут не відчиняють. Вдалось поспілкуватись лише із вихователькою Маргаритою, яка гуляла з дітками надворі. Жінка каже: свідком інциденту не була.

- Я бачила те відео і була здивована. Тому що раніше такого в нас не було, - каже Маргарита.

Тим часом у селі поведінкою завідувачки шоковані. Не на камеру люди кажуть: до її роботи у батьків і раніше було чимало претензій. Мовляв, десь із пів року тому у зачиненому приміщенні закладу забули одного із вихованців. Також люди обурені тим, що завідувачка звільнила увесь персонал, влаштувавши на роботу рідних. Мати жінки працює у закладі кухарем, чоловік та швагро – кочегаром та сторожем. А нетвереза няня, яку бачили під парканом – рідна сестра Наталії. Втім, недоглянуті діти та бенкет у садочку – остання крапля у переповненій чаші терпіння.

- Люди у селі шоковані! У садочок ходить мій внук, але якби це мій син, я б туди його більше не пускав би, - каже дідусь одного з вихованців Олександр.

Не дітей із садочку, а завідувачку із посади! З такою вимогою до відділу освіти місцевої громади звернулось майже півтора десятка батьків. Для розслідування створили комісію.

- Завідувачка спочатку стверджувала, що вона не вживала алкоголь, а такий її стан обумовлений гіпертонічним кризом, - каже керівник відділу освіти Шпанівської територіальної громади Юрій Шадий.

Та за кілька днів, додав Юрій Шадий, староста села, який бачив інцидент на власні очі, підтвердив слова батьків.

 - Він надіслав мені офіційний документ, у якому вказав, що алкогольне сп’яніння таки було, - каже пан Юрій.

Завідувачка нині на лікарняному. Із журналістами не спілкується, посилаючись на високий тиск і погане самопочуття. З нянею, запевнила керівника відділу освіти жінка, вона, мовляв, не пила. А відпустила її з роботи раніше через сімейні обставини. У відділі освіти планували звільнити завідувачку за статтею. Втім, та уже написала заяву на звільнення за власним бажанням. Щоправда, звільнити Наталію зможуть лише після закінчення лікарняного.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також