У Рівному розшукали підозрюваного у вбивстві 39-річного Назарія Тополюка, серце якого вперше пересадили у Рівненській міській лікарні

У Рівному розшукали підозрюваного у вбивстві 39-річного Назарія Тополюка, серце якого вперше пересадили у Рівненській міській лікарні

У грудні минулого року рідні погодились на пересадку органів Назарія після того, як його непритомним знайшли поблизу лікарні, а медики констатували смерть головного мозку через завдану травму. Особу зловмисника допомогли встановити очевидці. Втім, сам чоловік переховувався від поліції понад місяць.

Підозрюваному 48 років. Росіянин, але близько двадцяти років мешкає з родиною у Рівному. Підозру у вчиненні злочину поліцейські вручили його дружині. Бо затримати чоловіка вдалось, коли він йшов до наркоторговців по наркотики.

— Свою вину підозрюваний визнає, — каже заступник керівника ГУ Нацполіції в Рівненській області Олександр Панасюк.

Це був раптовий конфлікт і лише один удар. Назарій впав, вдарився головою об асфальт і більше не отямився. Знайшли його випадково. І запізно.

— Пацієнт поступив до нас з ознаками тяжкої черепно-мозкової травми, в стані переохолодження. Його стан ми оцінили як вкрай тяжкий. Назарій був у клінічно глибокій комі, — прокоментував завідувач нейрохірургічного відділення Рівненської міської лікарні Микола Тимощук.

Документів у чоловіка при собі не було. Лікарі й поліція оприлюднили фото невідомого у соцмережах. Його впізнала рідна сестра. Віта із чоловіком у той момент працювала у Польщі. Вони повернулись до України за лічені години.

— У мене був настільки жахливий шоковий стан, що це не передати словами! Була надія, що можливо врятувати, зробити хоч щось. Я все очікувала, що він відкриє очі і буде жити. Але я розуміла: мого братика вже немає серед живих. І в це було найважче повірити, — зізнається Віта Тополюк (на фото).

Втім, усі дослідження, які проводили лікарі, вперто свідчили про смерть головного мозку чоловіка. Далі була надзвичайно складна розмова з медиками: вони просили рідних дати дозвіл на забір органів для трансплантації. Так Назарій посмертно, віддавши серце, нирки і печінку, врятував чотирьох осіб.

— Ми з мамою вирішили, якщо мого братика вже неможливо врятувати, то нехай інші сім’ї радіють, що їхні рідні люди будуть жити. Є найважливіше — врятувати життя людей. Вищої жертовності не може бути, — додає Віта Тополюк.

Один з реципієнтів — мешканець міста Сарни Сергій. Йому пересадили серце, і це була перша в історії Рівненської міської лікарні трансплантація. Без донорського органу життя чоловіка могло обірватись у будь-яку секунду.

— У чоловіка була кардіоміопатія, тобто збільшувалось серце. А з часом ще забились чотири коронарні судини, і серце не живилось кров’ю. Воно в нього фактично працювало десь відсотків на 20, — розповідала одразу після пересадки дружина реципієнта Ніна Кушнір.

Сергій вже кілька тижнів удома. До лікарні на огляди приїжджав за кермом автомобіля! Йому підібрали імуносупресивну терапію, яка не дозволить організму боротись із чужим серцем.

— Пацієнта оглядали кардіологи. Проявів серцевої недостатності не було, почувається задовільно. Згадує, як вперше переступив поріг нашої лікарні і з якою швидкістю йшов нашим відділенням. Потім порівняв, з якою швидкістю він йшов уже з пересадженим серцем. Це можна сказати: дві різні людини, — каже завідувач відділення кардіології Рівненської міської лікарні Роман Овсійчук.

Рішення віддати братові органи було надзвичайно складним, зізнається Віта Тополюк. Втім, жінка каже: брат цього хотів би, про що колись згадував у родинних розмовах. Із Сергієм, у грудях якого б’ється серце Назарія, Віта поки спілкувалась лише по телефону. Чекає, поки він набереться сил.

— Я думаю, що він не буде проти, якщо ми зустрінемось. Я обійму його як свого брата, — каже сестра вбитого Віта Тополюк.

Підозрюваний у вбивстві Назарія перебуває у СІЗО без права внесення застави. Поки що злочин кваліфікували як вбивство через необережність. Втім, у поліції, аби визначитись із остаточною кваліфікацією, чекають на завершення комплексної судово-медичної експертизи.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також