Обвинуваченого у кількох згвалтуваннях випустили з СІЗО у Рівному

Обвинуваченого у кількох згвалтуваннях випустили з СІЗО у Рівному

Напередодні Нового року суд переобрав чоловікові запобіжний захід, дозволивши на час судового розгляду перебувати під цілодобовим домашнім арештом. Потерпілі, а їх шестеро, таким рішенням шоковані. Понад місяць вони бояться вийти на вулицю наодинці. Одна з дівчат розповіла: родина обвинуваченого напередодні їй навіть погрожувала. Адже мати і дружина чоловіка начебто не вірять, що той впродовж кількох років бив та гвалтував жінок у районі гідропарку.

За сім років Оля так і не наважилась розповісти усієї правди рідним та друзям, тож ховає своє обличчя. Тоді жінці було 30 років. У листопаді 2013?го через гідропарк вона йшла у гості.

— Він напав на мене зненацька, тримав за горло руками, притискав до себе і казав: «Мовчи — будеш жити», — розповідає Ольга.

Спочатку жінка подумала, що це грабіжник. Пропонувала дві тисячі гривень і телефон. Втім, чоловік тягнув її під міст. Сумнівів у його намірах Оля вже не мала.

— Мені тоді дуже сильно пощастило, адже неподалік кущів проїжджав велосипедист. Я зрозуміла, що втрачати нічого і закричала не своїм голосом: «Допоможіть!» — додає Ольга.

Злочинець втік, а Оля ще два тижні не виходила з дому. Потім — роки психотерапії. Страх жити і недовіра до чоловіків. Ще одна з жертв — Анна. Їй було 18. Січневого вечора вона йшла гідропарком до бабусі. Гвалтівник напав на неї зі спини.

— Він мене бив по обличчю і по тілу. Кулаками, ногами! Я знепритомніла і отямилась тільки завдяки тому, що він мене бив далі. Гвалтівник роздягав мене, змушував чіпати його в інтимних місцях. Чіпав і мене. А ще не приховував, що буде гвалтувати, — каже потерпіла Анна.

Як і Олю, Аню зловмисник не згвалтував лише завдяки випадковому перехожому. Втім, після побиття у дівчини зіпсувався зір, а через стрес — почались проблеми із теплорегуляцією організму.

Минали роки. Надії на те, що гвалтівника спіймають, у дівчат не залишалось. Вийти на слід нападника вдалось лише після останнього згвалтування, яке трапилось у червні 2019 року. Інформацію про те, що затримали підозрюваного у серійних згвалтуваннях, потерпілі зустріли з полегшенням. Коли чоловіка помістили до СІЗО, вперше на вечірню прогулянку за багато років вийшла потерпіла Оля.

За інформацією поліції, це рівнянин, який має дружину та малолітню дитину. На момент затримання йому було 30.

— Було проведено низку експертиз ДНК, зібрано технічні дані, а також з відеокамер. Ми призначили кілька експертиз з належно вилученого майна. І це все дало можливість довести вину підозрюваного і направити справу до суду. Ми виконали надзвичайно велику роботу, — коментує заступник керівника ГУ Нацполіції в Рівненській області Олександр Панасюк.

Шість епізодів. Чотири статті Кримінального кодексу. Усе досудове розслідування чоловік провів у СІЗО, як це і передбачають тяжкі злочини, які йому інкримінують. Вже рік справу слухають у Рівненському міському суді. Та попри це не відбулось навіть підготовче засідання. Запобіжний захід у СІЗО обвинуваченому переобирали щодва місяці. Втім, остання ухвала суду стала неочікуваною для прокурорів. А потерпілих довела до відчаю.

— 29 грудня суд зробив справжній новорічний подарунок тому, хто наводив жах на все місто Рівне, і змінив запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. Дана ухвала навіть не передбачає застосування електронного засобу стеження, — каже адвокат однієї з потерпілих Олег Савич.

— Я плакала! Мені було дуже страшно. В мене почалась паніка, — додає потерпіла Ольга.

Тепер жінки бояться за своє життя.

— Його сім’я мені погрожувала. І це не складно знайти, де я живу у такому маленькому місті. Крім того, я думаю, що жертв буде більше. Адже у людини, напевне, якісь відхилення, — каже інша потерпіла Анна. У прокуратурі кажуть: клопотали про арешт.

— Обгрунтовуючи клопотання тим, що обвинувачений може впливати на потерпілих у даному кримінальному провадженні. А ще тяжкістю злочину і суворістю покарання за нього, — каже прокурор Рівненської місцевої прокуратури Євгеній Михайліченко.

Нині ж згідно зі змінами у Кримі-нально-процесуальному кодексі навіть не можуть оскаржити цю ухвалу в апеляційному суді. Тим часом обвинувачений свою вину не визнає, з журналістами не спілкується. Раніше чоловік судимим не був. Нині ж йому загрожує до десяти років позбавлення волі.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також