Обіцяють до 4 тисяч франків: як українських біженців «виманюють» зі Швейцарії

Обіцяють до 4 тисяч франків: як українських біженців «виманюють» зі Швейцарії

Влада Швейцарії у 2024 та 2025 роках хоче скасувати статус тимчасового захисту (S) для українців, які приїхали в Швейцарію і знайшли там захист від російсько-української війни. Таким чином влада хоче повернути додому близько 70 тисяч українських біженців, а це 80% з усіх, що перебувають у Швейцарії.

Як повідомляє «24 канал» з поси­ланням на агенцію Swissinfo, аби українці не чекали ці два роки в кра­їні й повернулися додому, їм готові за­платити від 1000 до 4000 швейцарських франків на особу. Розмір виплати зале­жатиме від етапу виїзду особи. Швейца­рія говорить про 6-9 місяців, упродовж яких більшість наших громадян мають повернутися додому.

У соцмережах українські біженці ак­тивно обговорюють цю новацію, яка, з усього видно, їм не до вподоби… Як по­відомляє дописувач Олександр Кужель, міграційна служба Швейцарії виклала на своєму сайті проєкт з припинення стату­су S. Документ передбачає, зокрема, такі моменти:

* Ппланують позбавити цього статусу усіх, за рідкісним виключенням. Тим, хто навчається, дадуть можли­вість завершити навчальний рік.

*Планується, що з моменту оголо­шення про припинення дії статусу S до виїзду з країни має пройти від шести до дев’яти місяців. Соціальну допомогу на цей час буде припинено, залишиться тільки Nothilfe (тобто допомога від німецького фонду Schnelle Nothilfe).

Українцям запропонують виплати. Тим, хто виїде з «першою хвилею», ви­платять набагато більше, ніж тим, хто ви­їде у «другу хвилю».

Українська художниця і журналіст­ка Ірина Винник, яка вже давно живе у Швейцарії, розповіла, які настрої панують зараз серед українських біжен­ців: «Наразі завчасно робити будь-які висновки щодо повернення українців — тимчасових втікачів від війни — зі Швей­царії до України. Так, 29 вересня Феде­ральний департамент юстиції та поліції (FDJP) доручив Державному секретарі­ату з питань міграції (SEM) вивчити ра­зом з кантонами правові, організаційні та процедурні питання, пов’язані з мож­ливим скасуванням статусу захисту S та поверненням втікачів на батьківщину, як тільки це стане можливим.

«Щойно можна буде передбачити безпечне повернення і скасування ста­тусу захисту S, рекомендації з концеп­ції будуть переглянуті та адаптовані до теперішніх обставин. Лише після цього Федеральна рада у координації з євро­пейськими країнами остаточно ухвалить рішення щодо можливостей скасування статусу S», — кажуть в уряді Швейцарії.

І справді, ця новина дещо стривожи­ла 75 тисяч українських біженців у Швей­царії. Говорять і про виплату від 1500 до 4000 тисяч франків на витрати для по­вернення, і про те, що у країні залишать лише найбільш потрібні категорії людей, як-от вчителі, медики чи спеціалісти, що працюють для світових компаній. Однак усі знають, що статус S тимчасовий і ді­ятиме він до закінчення війни в Україні. Тож усі, так чи інакше, мають повернути­ся додому.

Інша річ, що у багатьох грома­дян України внаслідок бойових дій такого дому більше нема… За більш ніж півтора року війни багато українців вивчили мову кантону, де проживають, та знайшли ро­боту. Наразі спеціальний статус S для українців у Швейцарії продовжено до 4 березня 2024 року.

Читайте також