"Новий вид людини" запропонували виділити антропологи

Десятки років тому ми ще не знали про існування багатьох наших предків та проміжних ланок, а неандертальці взагалі вважалися нашими прямими предками. Але сьогодні проміжних видів знайдено стільки, що постало гостре питання правильної класифікації. У новому дослідженні антропологи пропонують зробити своєрідну перекласифікацію, виділивши новий вид наших предків.

Наші з неандертальцями лінії розійшлися близько 700 тисяч років тому. Останнім спільним предком двох видів була Гейдельберзька людина – Homo heidelbergensis, передає 24 . Цей гомінід жив на території Африки, Азії та Європи, тому іноді виділяють людину гейдельберзької Африки та Європи. Згідно з останніми даними, саме Homo heidelbergensis Європи є прямим предком неандертальців, а Homo heidelbergensis Африки, відповідно, є предком сьогоднішніх людей. Також існує людина родезійська або Homo rhodesiensis, яку відносять до таксону Homo heidelbergensis. Вчені пропонують відмовитися від усіх цих понять та пропонують нову класифікацію гомінідів епохи середнього плейстоцену.

Генетичні дослідження показують, що скам'янілості неандертальців та гейдельберзьких людей можуть плутати. Схожа плутанина спостерігається з класифікацією Homo rhodesiensis. Скам'янілості з Африки класифікували як Homo heidelbergensis або Homo rhodesiensis, але точності з цього питання не було.

Щоб розібратися з непорозуміннями щодо класифікації, вчені запроваджують новий таксон – Homo bodoensis. Цей новий окремий вид означає нашого прямого раннього африканського предка. Відповідно, африканські скам'янілості, які раніше відносили до Homo heidelbergensis або Homo rhodesiensis, тепер мають новий статус.

Також європейських Homo heidelbergensis періоду середнього плейстоцену тепер класифікуватимуть як Homo neanderthalensis (неандерталець), щоб показати спільність рис. У той же час зазначається, що скам'янілі кістки середнього плейстоцену, які походять з Китаю, мають зовсім інше походження.

Читайте також