Нікому не потрібна

Нікому не потрібна

У Рівному 9-річна дівчинка до світанку блукала вулицею, бо вітчим не пускав її у квартиру. Щонайменше чотири рази дитина приходила до дверей оселі, де мешкала з матір’ю та її чоловіком. Та у відповідь чула: йди геть! Не могла за доньку заступитись і матір. 34-річна жінка нібито пішла до подруги ще вранці. Врешті голодну та змоклу дитину на вулиці помітив перехожий. До вирішення проблеми із школяркою долучились патрульні.

— Коли я побачила цю дівчинку, не могла стримати сліз, — так емоційно починає розповідь про 9?річну Альбіну інспекторка патрульної поліції Рівного Світлана Колядич.

Патрульна разом із напарником отримала виклик о 4-й ранку. Біля під’їзду на вулиці Шухевича стояла дівчинка. Взуття і одяг мокрі. Дитина — голодна.

— Патрульних викликав чоловік, який тієї пізньої години повертався додому з нічного чергування. Він побачив неповнолітню, і вона йому пояснила, чому досі на вулиці, — розповідає речниця управління патрульної поліції в Рівненській області Оксана Юрченко.

До квартири вітчима, як з’ясували правоохоронці, дівчинка ходила чотири рази. Востаннє — з патрульними.

— Вона каже: «Тату, відчини». А їй відповідають: «Я тобі не тато, іди звідси!». Коли у двері постукали патрульні, чоловік їм пояснив, що ця дитина йому ніхто. Залишати дитину там було небезпечно, — додає Оксана Юрченко.

Вітчим на дівчинку кричав, а в хаті безлад. Мами в оселі не було. Патрульні вирішили везти дитину до бабусі. Дівчинка дорогу знала, а сама, мовляв, не поїхала, бо кількох гривень на проїзд в інший кінець міста не мала.

— Коли ми везли дитину до бабусі, я сиділа поруч з нею на задньому сидінні авто. Вона мені сказала: «А знаєте, я дуже нещасна, через мене у всіх трапляються біди і я нікому не потрібна», — переповідає Світлана Колядич.

Від холоду в дитини були сині руки та губи, каже патрульна. Дівчинка не їла понад 17 годин!

— Проблема в тому, що мама зловживає алкоголем. Дитина нам розповіла, що мама пішла гуляти, а вітчим, маючи претензію до мами, відправив школярку йти її шукати, — коментує керівник служби у справах дітей м.Рівного Андрій Міщеня.

Поспілкуватись із вітчимом дівчинки, який не пускав дитину у квартиру, не вдалось. Сусіди ж кажуть: родину, яка мешкає разом уже шість років, добре знають.

— Я не раз давала Альбіні гроші, щоб вона їхала до бабусі на Боярку. Адже вона прийде зі школи, а вдома нікого немає, і ключів від квартири у неї теж нема, — каже сусідка Світлана.

Сусіди розповідають, що часом доводиться дитину годувати, а ще приносити одяг. Щоправда, мама той одяг нібито продавала, а гроші витрачала на свої потреби. Також ледве не щоночі з квартири лунають крики та бувають бійки.

У службі у справах дітей 34?річну матір дитини теж знають. Десять років тому її ледве не позбавили прав на старших доньку та сина. Тих дітей виховувала бабуся. Взяти на виховання ще й наймолодшу онуку жінка буцімто не може. Втім, не відмовляється забирати онуку до себе на вихідні або канікули.

— Ми плануємо ще поспілкуватись із татом Альбіни. На словах він свого батьківства не визнає, але чи буде оскаржувати його у судовому порядку, поки невідомо, — каже Андрій Міщеня.

Долею школярки перейнялась уся країна. У соцмережах люди писали слова підтримки, а дехто надсилав подарунки.

— Їх було дуже багато. Подарували засоби особистої гігієни, одяг, білизну і навіть телефон. Його не лише повністю зарядили, але й оплатили пакет послуг зв’язку на цілий рік. Тепер у разі небезпеки у будь-який час вона зможе зв’язатись із людьми, які їй допоможуть, — каже Оксана Юрченко.

Тим часом у поліції проти матері, яку звуть Оксана, відкрили кримінальне провадження і вже розшукали жінку. І якщо донечці Оксана сказала, що йде в гості до подруги, то поліцейським під час допиту вона повідомила зовсім інше.

— Зі слів жінки, вона дві доби доглядала за хворим колишнім чоловіком. Він, мовляв, переніс інсульт. Щодо дитини жодних пояснень Оксана не надала, — говорить інспектор ювенальної превенції Рівненського міського відділу поліції Аліна Мельничук.

Чому її дитина опинилась на вулиці? На це запитання Оксана відповідати не хоче і журналістам. Лиш запевняє: доля доньки їй небайдужа, а відтак вона планує забрати її від бабусі.

Тим часом спілкування жінки із службою у справах дітей лише починається. Фахівців турбує доля не лише Альбіни, а й її старших брата та сестри.

— Поки що перспектив повернення дитини до матері я не бачу. Але це має вирішувати комісія із захисту прав дітей. Якщо вона вирішить, що необхідно звертатись до суду із позовом про позбавлення прав на дітей, то тоді таке рішення буде приймати суддя, — каже Андрій Міщеня.

Наразі Альбіна у бабусі. Дівчинка запевнила соцпрацівників, що хотіла б у неї і залишитись. І якщо одразу після нічних пригод школярки пані Лідія через стан здоров’я навідріз відмовлялась від виховання онуки, то нині, кажуть у службі, перестала бути такою категоричною. Відтак людям, які звертались до служби із бажанням удочерити Альбіну, відмовляють.

— Наразі дитина в родині, і це найважливіше. Людям, які висловлюють бажання її удочерити, ми пояснюємо, що це непростий процес, мовляв, побачили дитину на емоціях і забрали. Потрібно спочатку за місцем свого проживання стати на облік як потенційний опікун, а тоді вже цікавитись дітьми, яких можна усиновити, — додає Андрій Міщеня.

Матір дівчинки за неналежне виконання батьківських обов’язків оштрафували. За фактом злісного невиконання ще триває досудове розслідування. Згідно із санкцією статті, жінці загрожує до п’яти років позбавлення волі. Тим часом комісія, яка вирішуватиме долю 9?річної Альбіни, збиратиметься вже на початку нового року.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також