Нервові клітини виявилися здатні визначати, який тип їжі ми вживаємо

Нервові клітини виявилися здатні визначати, який тип їжі ми вживаємо

Німецькі вчені виявили, що клітини блукаючого нерва виконують різні завдання. Відкриття допоможе розробити терапію, спрямовану на боротьбу з ожирінням і діабетом.

Робота опублікована в журналі Cell Metabolism. Блукаючим нервом називають десяту пару черепних нервів, які йдуть від мозку до черевної порожнини. Вони відповідальні за іннервацію органів шиї, грудної та черевної порожнин і допомагають врівноважувати рівень ситості й цукру в крові під час прийомів їжі.

Вчені з Інституту досліджень метаболізму Макса Планка і Кельнського університету (Німеччина) вивчили функції різних нервових клітин в центрі управління блукаючим нервом. Дослідження проводили на мишах. В результаті виявили несподіваний факт: хоча нервові клітини розташовані в одному центрі управління, вони іннервують різні області кишечника, а також по-різному контролюють насичення і рівень цукру в крові.

В першу чергу вчені зосередилися на двох типах нервових клітин вузлового ганглія, розмір якого – всього міліметр. Один з цих типів клітин визначає розтягнення шлунка, і його активація змушувала мишей споживати значно менше їжі. Активність таких клітин відіграє ключову роль для передачі сигналів в мозок, що пригнічують апетит, а також для зниження цукру в крові.

А ось друга група клітин іннервує насамперед кишечник і підвищує рівень цукру в крові. Реакція мозку на споживання їжі, на думку авторів, ймовірно, обумовлена взаємодією цих двох типів нервових клітин. Тобто клітини одного і того ж блукаючого нерва, як виявилося, виконують різні завдання.

Їжа великого обсягу розтягує шлунок, що активує один тип клітин, а їжа високої щільності викликає активацію нервових клітин, що активують кишечник. Відкриття важливо для розробки терапії, спрямованої на боротьбу з ожирінням і діабетом.

Читайте також