Негатив у соцмережах: як реагувати на хейт та агресію

Негатив у соцмережах: як реагувати на хейт та агресію

Психолог дала поради, які допоможуть зробити так, щоб хейтерські повідомлення не псували настрій та життя.

У воєнний час більшість українців зіштовхнулися з хейторами та агресивними коментарями. Це підриває психологічний та асоціальний стан. Психолог, практик транзакційного аналізу в галузі психотерапії Ганна Андрєєва, розповіла, як реагувати на агресію та хейт у соцмережах. Фахівець пояснила:

Більшість українців все ще перебуває у стані гострого стресу, тривалість якого вже сягає 4-5 тижнів. Цьому стані притаманне так зване чорно-біле або бінарне мислення. Це когнітивне спотворення, яке прагне всі речі у світі розділити на добрі та погані, правильні та хибні, свої та чужі. Таке мислення є досить сприятливою основою для прояву агресії

Андрєєва розповіла, що з початку війни українці відчувають калейдоскоп почуттів. Це й злість на терористів, страх за своє життя і життя близьких людей, туга за нереалізованими планами, відчай від усвідомлення власного безсилля, і втома від постійної напруги. Психолог пояснила:

Коли такі почуття інтенсивні та тривалі – далеко не кожному вдається знайти екологічний спосіб, щоб їх прожити. І тоді вони можуть трансформуватися у роздратування, сарказм, закиди та, звичайно, агресію

Фахівець зазначає, що будь-який агресивний коментар є прихованим запрошенням до гри на психологічному рівні. Тобто автор коментаря, зазвичай несвідомо, очікує на відповідь, переважно негативну.

Що робити, щоб хейтерські повідомлення не псували настрій та життя:

  • Ігнорувати. Будь-яка відповідь на агресію – є вступом у гру. У цій грі не буде переможців, наприкінці всі учасники відчуватимуть злість/незручність/розчарування, але ніяк не радість та задоволення. Найкращим рішенням є рішення не грати у психологічні ігри.
  • Уточнювати. Якщо немає можливості проігнорувати співрозмовника, спробуйте уточнити, що саме він хотів сказати. Через особливості сприйняття деяка інформація може сприйматися інакше, ніж була озвучена. Нестабільний емоційний та психологічний стан може викликати такий ефект. А як уже зазначалося на початку – більшість людей все ще перебувають у стані гострого стресу.
  • Блокувати хейтерів. Якщо перераховані вище способи не підходять вам, то необхідно заблокувати недоброзичливця.
  • Універсальної рекомендації немає. Який із запропонованих способів реагування на хейт є найприйнятнішим для вас – вирішуєте саме ви, виходячи з конкретних обставин.

 

Джерело: Психологическая поддержка

Читайте також