Не забудьте про часник: що роблять в саду та на городі в жовтні

Не забудьте про часник: що роблять в саду та на городі в жовтні

Для кожного садівника жовтень вважається важливим місяцем для збору врожаю. У цей час збирають пізні овочі та фрукти. Саме у жовтні збирають капусту, яблука, груші, гарбуз, горіхи, виноград. А в кінці місяця – айву.

Що робити в саду та на городі в жовтні – дізнавалася Gazeta.ua.

Посадка озимих культур

У жовтні висаджують озимий часник. Найбільш сприятливі дні для цієї роботи – 15, 21, 22 число. Також ви можете запланувати посадку часнику на 2, 3, 6-8, 16-17, 25, 26, 29 та 30 жовтня. З середини місяця проводиться посів на зиму моркви, шпинату, редиски, селери, цибулі-порею, петрушки. Щоб посіви краще пережили зиму, насіння зверху присипають сумішшю землі з перегноєм.

Обрізка дерев

Жовтень - вдалий місяць для обрізки гілок дерев. Активні процеси життєдіяльності в них закінчилися і обрізка пройде легко, а до заморозків рани встигнуть зажити. Тому у вересні проводиться обрізка малина, смородини, агрусу та актинідії.

Прибирання городу

Перед заморозками бажано прибрати з городу всі корчі і будь-яку деревину, оскільки в їхній корі зимують личинки шкідників. В жовтні грунт перекопують, щоб навесні було менше бур'янів. Потім на ділянці розсипають мульчу.

Посів сидератів

Сидерати - це рослини, які висівають на ділянці після збору врожаю і скошують навесні. За зиму вони покращують врожайність і структуру грунту, а також відлякують шкідників.

Посадка дерев і кущів

Середина осені - вдалий період для посадки плодових дерев і ягідних кущів. До зими вони встигнуть прижитися і відростити сильний корінь, а вже навесні дадуть перший урожай. У жовтні можна посадити малину, смородину, агрус, яблуню, волоський горіх, сливу. При покупці саджанця попросіть продавця продати саме зимостійкі сорти, щоб вони точно пережили зиму.

Застосування опалого листя

В середині осені починається активний листопад. Для дачника це хороша можливість приготувати добриво з листя або укрити ним ділянку.

Посадка квітів

У жовтні можна зайняти себе і на клумбі. У цьому місяці садять тюльпани, маргаритки, незабудки, іриси, люпин, барвінок. Ці квіти висаджують на початку місяця, щоб вони встигли прижитися до морозів. В середині жовтня можна посадити троянди. Ближче до листопада висаджуємо конвалії і півонії.

Восени важливо підживити яблуні і груші. Тоді вони стануть стійкими до зимових холодів і дадуть багатий врожай в наступному році.

Осінні добрива не містять у собі азоту, оскільки вони мають сприяти підготовці плодових дерев до зимових холодів. Також вони допомагають молодому гіллю зміцнити свою кору, щоб легше перенести зиму.

Читайте також