Найменша мама країни: «Я залишилася одна з дочкою і зі страшним діагнозом»

Найменша мама країни: «Я залишилася одна з дочкою і зі страшним діагнозом»

Життя 36-річної Марії Українець із Львівської області, ріст якої 90 см, різко змінилося - вона втратила матір, чоловіка, батька, а нещодавно захворіла сама.

З родичів - тільки брат-інвалід

Десять років тому про цю мініатюрну жінку з Львівської області писали всі видання. Випадок Марії Українець лікарі називали сенсацією - попри те, що її зріст всього 90 см, а вага - 26 кг, жінка народила цілком здорову дитину Вероніку. Хоча проти цієї вагітності були всі, крім самої Марії та її чоловіка Олега.

Дівчинка з’явилася на світ з вагою майже три кілограми і зростом 46 см. Сьогодні дочка вже вище мами. Зріст тата - 187 см.

Марії пощастило зустріти кохання, незважаючи на свій діагноз - карликовість. Відправила смс на номер у рубрику "Знайомства". Хлопець відповів, почали листуватися, закохались й одружилися.

Але через десять років 36-річна Марія Українець залишилася одна з десятирічною Веронікою, ще маючи тяжку хворобу. Три роки тому помер чоловік - знайшли сильно побитим.

- Не хочу згадувати це - дуже боляче, - зітхає Марія Українець. - Золотий чоловік був - такого ще пошукати. Все по дому робив, допомагав...

Батько, який був опорою для хворої доньки, пішов з життя рік тому - онкологія. Мама - ще раніше, сім років тому. У будинку залишився тільки брат, який має інвалідність першої групи, він перебуває на обліку в психіатричній лікарні.У Марії також перша група через карликовість. А півроку тому жінці встановили страшний діагноз - рак.

Майже не встає і не говорить

Сьогодні в будинку Марії панує тиша. Дитячого сміху не чути, лише зрідка - схлипи і тихі молитви четвертокласниці Вероніки. Дівчинка переживає за маму, яка тепер майже не піднімається з ліжка.

- Вероніка плаче, молиться за мене, - ледь говорить Марія Українець. - Підтримує. Їй лише 10 років виповнилося 17 січня.

Жінці вже зробили одну операцію. Говорити їй після неї важко - порушена щелепа. Повинні зробити ще одну - за словами Марії, планують вставити пластину, щоб вона змогла розмовляти чітко.

А взагалі почалося все з банальної процедури - вирвали зуб... Незабаром після цього пролунав діагноз "злоякісне утворення ясен верхньої щелепи". Зараз жінка проходить хіміотерапію.

Після смерті батька Марії та її чоловіка до неї переїхав родич Володимир - допомагати по господарству, та й взагалі доглядати за всіма. В хаті, коли Марія в лікарні, крім дитини - тільки брат, за яким теж потрібен догляд. Володимир взяв над ним опікунство, щоб не забрали в інтернат.

- Володя все робить - і прибирає, і готує. Городик у нас невеликий є, маленький сад, - розповідає Марія. - Вероніку в школу водить і назад. Тато, ще коли живий був, благав його, щоб він мене не кидав, щоб допомагав. Я йому дуже вдячна.

Чоловік Марії був сиротою, жив у селі біля Рівного, звідки до неї і переїхав. Без сторонньої допомоги жінці ніяк не впоратися, хоча раніше намагалася і щось приготувати, підставивши стільчик до столу, і прибрати... Зараз сил ледь вистачає, щоб піднятися.

- А якщо надовго лягати в лікарню, і там за мною потрібно буде доглядати Володі, хто ж тут залишиться з дитиною, - ледь не плаче Марія.

Дочка Вероніка добре знає математику і мріє стати художницею - захоплюється малюванням. А мама мріє колись відвести до школи мистецтв або до вчителя... Але про це поки рано говорити.

- Одну я її боюся відпускати кудись - ми біля дороги живемо, машини їздять. А вона у мене одна-єдина залишилася, ні тата, ні мами, ні чоловіка, я не хочу ще і її втратити, - продовжує Марія. - Лежу в лікарні - хвилююся, вона дзвонить: "Мамочко, все добре, не турбуйся!"

Жінці і до онкологічного діагнозу жилося непросто. Через карликовість (у неї четверта ступінь) сильно болів хребет, віднімалися ноги. Виправити це могла лише операція. Але на неї Марія не наважувалася через слабке серце - може і не пережити. Біль терпіла на таблетках, але потім і вони перестали допомагати. Зараз прописують вже інші препарати. Частину - безкоштовно, решту треба купувати.

Зібрати гроші на першу операцію допомогли сусіди, однокласники доньки, інші жителі Червонограда. Тепер йде збір на наступну.

Анна МІЩИШИН kp.ua

ЯК ДОПОМОГТИ

Карта ПриватБанку 5168757368844108 Українець Марія Василівна

Читайте також