Найбільше зіткнення за всю історію: об'єкт діаметром 150 км міг врізатися в супутник Юпітера

Найбільше зіткнення за всю історію: об'єкт діаметром 150 км міг врізатися в супутник Юпітера

Японські вчені з Національного університету в Кобе припускають, що невідомий об'єкт діаметром 150 км міг вдаритися у найбільший супутник Юпітера. Однак поки що такі твердження залишаються тільки теорією.

Ганімед є найбільшим із 79 супутників Юпітера, і він більший за карликову планету Плутон і планету Меркурій. Його діаметр становить 5 268 кілометрів. Це єдиний відомий нам супутник, який має магнітне поле.

Вчені вважають, що структури, які видно на поверхні Ганімеда, могли утворитися внаслідок зіткнення з невідомим космічним об'єктом. У статті науковців йдеться:

Якщо ці багатокільцеві структури мають ударне походження, то це найбільше зіткнення  в Сонячній системі за всю історію спостережень. Точно оцінити розмір ударного об'єкта досить важко, але ми вважаємо, що його діаметр був приблизно 150 км

Вчені використали зображення, зроблені в 1979 році зондами NASA Voyager, а також зображення, зроблені космічним кораблем NASA Galileo, який обертався навколо Юпітера у 2001 і 2003 роках. 

Фото: NASA

Фото: NASA

Ця теорія може бути підтверджена майбутніми дослідженнями супутників Юпітера, зокрема, місією JUICE (Jupiter Icy moon Explorer) Європейського космічного агентства.

Джерело

Читайте також