Нацбанк змінив правила продажу валюти населенню: що важливо знати

Нацбанк змінив правила продажу валюти населенню: що важливо знати

Вперше з початку повномасштабної війни Нацбанк України дозволив банкам продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав чи зобов'язань для проведення такої операції.

Дозвіл діє з 29 серпня та розміщено на сайті регулятора.

Тепер українцям дозволено купувати валюту на поточні рахунки обсягом до 50 тисяч гривень на місяць в одному банку за його поточним курсом. Раніше безготівкові покупки проводились лише з обов'язковим розміщенням валюти на депозит від 3 місяців.

Нацбанк також збільшив зі 100 тис. грн до 200 тис. грн. в еквіваленті щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців. Також з поточного рахунку можна буде відразу зняти еквівалент 50 тис. грн/міс. в інвалюті.

«Вказані зміни сприятимуть переорієнтації частини попиту населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову, адже операції з продажу безготівкової валюти банками зручніші та безпечніші. Це дозволить зменшити різницю між готівковим та офіційним курсом», — йдеться у повідомленні регулятора.

Зазначимо, наприкінці серпня середній готівковий курс продажу долара на чорному ринку сягав 38,6 грн за долар. А середня вартість долара на продажу у банків тримається в межах 38,10?38,80 грн/$, купівля — 36,6 -38,0 грн/$.

Читайте також