На Рівненщині у пасічників зникли бджоли. У Держпродспоживслужбі кажуть, комахи заблукали

На Рівненщині у пасічників зникли бджоли. У Держпродспоживслужбі кажуть, комахи заблукали

Пасічники звинувачують агрофірми у масовому отруєнні бджіл. Ті, мовляв, обробили поля невідомими хімікатами. І комахи, які вилетіли по мед, додому не повернулись. Пасічники звернулись до поліції та Держпродспоживслужби. А ще зафіксували факт обробітку поля у не визначений для цього час. Служби, які виїхали на місце події, відібрали пояснення у аграріїв. А потім ошелешили своїм висновком досвідчених пасічників. Адже згідно з актом фахівців, мільйони бджіл не повернулись у вулики, бо просто заблукали.

Петро Жало на своїй пасіці утримував сорок сімей. Днями чоловік помітив: попри сприятливу сонячну погоду бджоли у саду не літають. Потім зрозумів: комахи не повернулись з полів.

- У цьому вулику було дванадцять кілограмів бджіл! А зараз їх на пальцях можна полічити. Це сміх, а не бджолина сім’я, - відкриваючи вулика, бідкається Петро Жало.

Така ж ситуацію у всіх пасічників сіл Зелена та Красносілля Вараського району. Микола Тихий – бджоляр із 42-річним стажем. Але таке бачить вперше!

- Мертвих бджіл я не бачив, загнули вони у полі, - говорить Микола Тихий.

Пасічники впевнені: бджоли отруїлись. І масовий мор трапився через обробіток полів.

- Кроплять безбожно, без жодного контролю, без ніякого покарання, - не приховує емоцій пасічник Петро Жало.

Агрофірм, які орендують поля поблизу села, чотири. Втім, пасічники кивають на одну, техніку якої на власні очі бачили у полі напередодні зникнення бджіл. До неї викликали поліцію. Правоохоронці відібрали пояснення у працівників і поїхали. Землероби ж продовжили кропіння. Запевнили, що не гербіцидами. А лише стимуляторами росту. Але і це, каже Микола Тихий, могло стати смертельним для комах.

- Азотні добрива при взаємодії з вологою створюють випари. Азотна кислота згубна для бджіл. А аграрії за дуже короткий період так би мовити накрили ними величезні площі навколо села – близько 150 гектарів. Це дуже великий удар для природи. Хоча не виключаю, що до стимуляторів росту аграрії таки додали гербіцидів, - каже Микола Тихий.

Пасічники написали до поліцію колективну заяву.

- За цим фактом працівники поліції проводять перевірку. Також для перевірок матеріали направили до управління Держпродспоживслужби, - каже заступник керівника відділення поліції №1 Вараського районного відділу поліції Олександр Дячук.

Фахівці Держпродспоживслужби вже провели своє розслідування. Тут розповідають: мертвих бджіл не знайшли. Відтак, експертизу провести не зможуть. Звідси інший висновок.

- Ми провели аналіз і вирішили, що це - синдром блукаючої бджоли. Це означає, що в період з весни до осені бджоли можуть на території не орієнтуватись і вилітати на інші місця. Сказати, що це винні аграрії ми не можемо, - коментує керівник Володимирецького управління ГУ Держпродспоживслужби у Рівненській області Олександр Петрук.

Представник агрофірми, на яку кивають бджолярі, свою вину також заперечує. Мовляв, усе через упереджене ставлення.

- Це безпідставні звинувачення. Ці люди, мабуть, погано доглядають за своїми бджолами і вони від них просто втекли, - каже представник агрофірми Станіслав Федорук.

Досвідчені пасічники висновок фахівців називають нісенітницею. Адже мільйони бджіл, що заблукали, мали б десь –таки з’явитись.

- У сусіднє село вони не полетіли і на сусідню пасіку теж ні, тому що ні в кого не добавилось бджіл – у всіх зникли, - каже пасічник Петро Жало.

Нині пасічники міркують, як врятувати комах, що вижили.

- Планую годувати цукром. Якщо вони його перероблять - перезимують. А якщо не вдасться наростити силу і вони не покладуть цей сироп у гніздо, значить бджоли пропадуть, - зазначає пасічник Віталій Ковлев.

Ніхто збитків їм не компенсує! Це пасічники зрозуміли одразу. Відтак, закликають аграріїв дбайливіше ставитись до навколишнього середовища і при обробітку землі дотримуватись норм та обмежень, визначених законодавством.

- Хлопці, - звертається до аграріїв Віталій Ковлев, - ви ж не поїдете в Конча-Заспу жити! Ви ж залишитесь тут жити. Тут житимуть ваші діти і онуки. А ви таки темпами потравите усе навколо. Схаменіться!

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також