На Рівненщині підполковника поліції шантажували… колектори

На Рівненщині підполковника поліції шантажували… колектори

Кіберполіцейські затримали колекторів, які у Рівному вимагали гроші в підполковника поліції Антона Крука. Неіснуючий борг, за інформацією колекторів, налічував 30 тисяч гривень. Потім сума за дивними обставинами зменшилась уп’ятеро. Антон Крук звернувся до колег у кіберполіцію. А ті повідомили: на агентство є сотні скарг, і невдовзі воно припинить свою незаконну діяльність. Нині до поліцейського вже ніхто не дзвонить. Заразом припинили шантажувати і ще сотні українців.

Офіс у Києві, де за зачиненими дверима колектори шантажували людей, штурмували спецпризначенці. Металеві двері довелось різати “болгаркою”. До колекторів поліцейські прийшли з ухвалою суду. В офісі було багато комп’ютерної техніки, телефонів і документів на боржників. А ще детальна інструкція, як треба говорити з клієнтом. Спочатку для того, щоб він став позичальником. Після цього риторика колекторів різко змінювалась…

Грошей не позичав, а погрози — отримував, каже інспектор з публічної безпеки Рівненського районного управління поліції Антон Крук. Колектори йому почали телефонувати ще у жовтні. Спочатку, зізнається поліцейський, уваги на них не звернув. Та ближче до Нового року дзвінки почастішали.

— Представник колекторської компанії сказав, що відстоює інтереси певної фінансової компанії. Я зв’язався з цією установою і отримав від неї офіційний лист — довідку, що до мене вона фінансових претензій не має, — розповідає Антон Крук (на фото).

Антон написав звернення до колекторського агентства «Фактор», надав довідку про відсутність заборгованості. У відповідь — дзвінки почастішали.

— Робот дзвонив щоп’ять хвилин. Вони не приховували назву агентства. Кілька дзвінків я записав. Погроз не було. В основному був психологічний тиск, мовляв, будемо дзвонити на роботу та знайомим. Більше того, вони дзвонили сільському голові, на території сільської ради якого я проживав. Я цього чоловіка особисто не знаю, тож і поручителем він не міг бути. Також телефонували одному з моїх керівників у поліції, — каже Антон Крук.

Кіберполіцейські ж тим часом готувались до затримання. Тридцять фігурантів. П’ятдесят обшуків. Злочинну діяльність колекторів фіксували у квартирах, офісах і навіть автомобілях.

— Ми зафіксували, що зловмисники за допомогою фоторедакторів створювали порнографічний контент із зображенням боржників або їхніх родичів. Далі погрожували розповсюджувати такі матеріали або вчинити розправу. За попередніми підрахунками, зловмисники здійснили понад 360 тисяч погроз громадянам, — прокоментувала старший інспектор Департаменту кіберполіції Національної поліції України Анна Селезньова.

За шантаж та створення порнографічного контенту правопорушникам загрожує до дванадцяти років ув’язнення. Запроторити за грати колекторів непросто, зізнаються рівненські поліцейські. До районного управління щороку надходять сотні повідомлень від громадян про те, що їх тероризують дзвінками. Нерідко серед постраждалих люди, які ніколи не позичали грошей у фінансових установах.

— Мені відомі факти, коли колектори приходили додому до особи, яка укладала фінансові угоди. Але в основному вони здійснюють психологічний тиск на людину, перевіривши її слабкі точки. Часом доходить до того, що людина повертає навіть ті кошти, які вона не позичала. Або ті відсотки, які незаконно нараховано, — розповідає заступник керівника Рівненського районного управління Іван Теліга.

Борги потрібно сплачувати вчасно, каже Іван Теліга. А тим, на кого тиснуть безпідставно, радить звертатись до поліції за номером 102. Для початку зафіксувавши телефонні дзвінки та номери, з яких вони здійснювались.

Світлана ПРОКОПЧУК

Нагадуємо, що Верховна Рада України врегулювала правила роботи колекторських компаній, прийнявши відповідний законопроєкт. Він унормовує стягнення заборгованості за кредитом, запроваджує етичні правила до колекторів і встановлює систему державного контролю за їхнім дотриманням.

Зокрема, колекторам заборонено погрожувати, шантажувати, вводити в оману, телефонувати вночі чи приховувати номер.

Колектор має назвати своє ім’я, назву компанії, підставу дзвінка, розмір боргу. А на вимогу споживача — ще й надати підтверджувальні документи протягом 7 днів.

За порушення правил — штраф від 51 до 102 тисяч гривень.

Читайте також