На Рівненщині є громада без жодного лікаря

На Рівненщині є громада без жодного лікаря

Понад дві сотні медпрацівників не вистачає в закладах охорони здоров’я Рівненщини. Станом на січень 2024 року є вакансії на понад 15 медичних спеціальностей, а найбільше не вистачає сімейних лікарів, на цю посаду — 30 вакансій.

Зі слів директора обласного департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я Олега Вівсянника, бракує медпрацівників у Вараському та Сарненському районах. А також у селах на півночі Рівненщини, зокрема, у Локницькій громаді нині немає жодного лікаря. Одна з причин відсутності спеціалістів — медпрацівники виїхали з тих населених пунктів.

- Нам потрібні ті кадри, які б зараз забезпечували надання медичної допомоги в умовах реформи, яку в нас вимагає програма медичної гарантії НСЗУ. Перекваліфікація — це найшвидший метод, підготовка нових спеціалістів — це, як мінімум, три-п’ять років, - говорить Олег Вівсянник.

Він додав, що в області планують створити інфраструктурну складову, щоб лікар або лікарська сім’я мала мотивацію їхати працювати не лише в Рівному, а у віддаленому населеному пункті:

- Будуть створені усі належні умови не тільки проживання, а інфраструктурна складова — це доступ до навчання, доступ до дозвілля, доступ до бібліотеки, діткам — доступ до школи.

За інформацією облдержадміністрації, з початку повномасштабної війни до медзакладів області працевлаштували 172 особи з числа внутрішньо переміщених осіб. Більша частина з них продовжують працювати в лікарнях області.

Читайте також