На

На "Оствиці" у Рівному дітей приймає Поліський Миколай

У парку історичної реконструкції "Оствиця" у Рівному дітей приймає Миколай у поліських традиціях. Малечу знайомлять з притаманними для регіону іграми, пригощають млинцями з варенням, вчать колядок. Такий підхід у парку історичної реконструкції організували вперше, пише Суспільне.

Роль Миколая виконує рівненський збирач фольклорних традицій Полісся Юрій Ковальчук. Чоловік розповів, що його образ відрізняється від загальноприйнятого, він створив його з поліським колоритом.

- Головною нашою ціллю було розказати дітям про наші місцеві традиції, від самого елементарного сільського побуту, щоб вони знали, що люди вдягали, що люди їли, які страви були, - каже Юрій Ковальчук.

 Він поділився, що в образі святого Миколая виступає вперше і що такі забави з дітьми йому — в задоволення:

- Ми з ними вже вчимо колядки, щедрівки, граємо в традиційні ігри, жартуємо. Робимо дуже серйозні речі, побажання вони загадують для всіх своїх рідних, для нашої України.

Поліський Миколай запрошує до своєї оселі учасників свята, граючи на дудці-викрутці, яка поширена у північних районах Рівненщини та внесена у перелік нематеріальної культурної спадщини України. За словами Юрія Ковальчука, мелодія інструменту залежить від погоди.

Окрім ігор та загадок, дітлахів пригощають млинцями. Готує їх дружина Юрія Алла Ковальчук разом з помічницею. Для цього використовують кисле молоко, без додавання солі та цукру, смажать на відкритому вогні у печі, а подають на стіл з варенням. Піч використовують не лише для приготування млинців.

Зі слів Юрія Ковальчука, побажання дітей спалюють у ній для того, щоб вони швидше здійснилися.

Оселя Поліського Миколая на Оствиці діятиме до 19 грудня.

Читайте також